Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Spring Awakening

Spring Awakening

Brodvejski hit mjuzikl u kojem jednu od glavnih uloga igra zvijezda TV serijala Glee, Lea Michele.
Share on facebook
Share on twitter

Mjuzikl je nastao prema najpoznatijoj i najkontroverznijoj drami Franka Wedekinda -  Buđenju proljeća koja ima podnaslov Dječja tragedija. Praizvedena tek petnaest godina nakon što ju je Wedekind napisao, svojom je tematikom izazvala mnoge polemike i kontroverze. Naime, osim maloljetničke trudnoće, abortusa, ateizma i tada (a donekle i danas) neprihvatljive homoseksualnosti, Wedekind je u svoju dramu 'ubacio' još i incest.

Spring Awakening premijerno je izveden na Broadwayu 2006. Bio je nominiran za jedanaest Tonyja, a dobio ih je osam, uključujući i onaj za najbolji mjuzikl, glazbu i libreto. Osim na Broadwayu, mjuzikl je postavljen i na West Endu te u još petnaestak zemalja diljem svijeta. Finska, Malta, Japan, Brazil i Filipini su samo neke od njih. U Warner Brosu se trenutno šuška o ekranizaciji koja bi u realizaciju mogla krenuti već ove godine.

Radnja mjuzikla odvija se krajem 19. stoljeća i prati grupicu tinejđera koji se bore s vlastitom seksualnošću bez ičije pomoći. Priča o tome kako su ih na svijet donijele rode nikome nije dovoljno uvjerljiva, no za razliku od današnjih tinejdžera, Wedekindovi likovi nemaju pristup informacijama. Vodeće institucije (Crkva, obitelj, škola) im ne pružaju nikakve informaciju i ne daju odgovore na njihova mnoga pitanja. Tri glavna lika tragično završe upravo zato što društvo od njih očekuje da zatome vlastitu seksualnost.

Wendla zatrudni jer nije svjesna kako nastaju djeca, a zatim umre zbog nevješto izvedenog pobačaja na koji ju natjera majka. Otac njezinog djeteta je Melkior, ateist koji upadne u nevolje zbog eseja o seksualnosti koji distribuira među svojim školskim kolegama. Na kraju završi u popravnom domu. Moritza pak osim loših ocjena u školi izuzetno muče i hormoni i ne zna se nositi s tjelesnim promjenama koje mu se događaju. Izvrši samoubojstvo zbog pritiska koji otac vrši na njega oko uspjeha u školi.

U glavnim ulogama su Lea Michele i Jonathan Groff koje ste imali priliku gledati u Foxovoj hit seriji Glee. Lea Michele je debitirala na Broadwayu sa samo devet godina, u  Les Misérables. Trenutno u serijalu Glee žari i pali kao Rachel Berry, nesocijalizirana, ambiciozna tinejdžerka koja samo želi uspjeti na Broadwayu.

Kao i u nekima od naših prijašnjih Videoteka, i ovdje se radi o bootlegu, ali ako uskoro nemate namjeru potegnuti do nekih od gore navedenih zemalja pogledati Spring Awakening, nemate baš puno izbora.

https://www.youtube.com/watch?v=vgwWdz9U2OU

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI