Search
Close this search box.

Lulu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priču o zanosnoj bludnici kontroverznoga njemačkog pisca na scenu HNK Zagreb donosi nagrađivani slovenski redatelj Jernej Lorencij.
autorski tim funkcija
Matic Starinadramaturg
Benjamin Franklin Wedekindautor teksta
Branko Rožmanskladatelj
Belinda Radulovićkostimograf
Branko Hojnikscenograf
Jernej Lorenciredatelj

Predstava Lulu nastala je prema dramama Franka Wedekinda Zemaljski duh i Pandorina kutija, a u režiji slovenski redatelja Jerneja Lorencija, višestruko nagrađivanog u zemlji i inozemstvu. To je priča o privlačnoj mladoj plesačici koja se uspinje na njemačkoj društvenoj ljestvici zahvaljujući svojim odnosima s bogatim muškarcima. Otvoreni prikazi seksa i nasilja, lezbijski odnosi, te susret s Jackom Trbosjekom rušili su granice u Wedekindovo vrijeme.

Lulu je Wedekind napisao nakon boravka u Parizu koji je koncem 19. stoljeća središte europske dekadencije i utjelovljenje moderne urbanosti. Tamo se strastveno zaljubio u svijet cirkusa, i kabarea. Lik zanosne bludnice Lulu navodno je inspirirala Lou Salome, kći generala ruske vojske, lijepa i pametna žena koju je Wedekind upoznao u Parizu, a koja je bez previše zadrške rušila društvene konvencije. U nju su navodno bili zaljubljeni filozof Friedrich Nietzsche i pjesnik Rainer Maria Rilke. Dvije drame kojima je Lulu okosnica uobličile su sliku o femme fatale i ubrzo osvojile svjetske pozornice, a kasnije i filmske dvorane.

Lulu je u ozvorniku zapravo bila samo jedan dramski tekst, podnaslovljen 'monstruozna tragedija'. No, nakon niza problema s cenzorima i ćuđoređem, odlučio ga je podijeliti na dva odvojena komada, Erdgeist ili Zemaljski duh, prvi put objavljen 1895. te Pandorinu kutiju ili u izvorniku Die Büchse der Pandora, prvi put izvedenu 1904.

Praizvedba prvog zbila se u Leipzigu 25. veljače 1898. u režiji Carla Heinea, sa samim Wedekindom u ulozi Dr Schöna.

U Hrvatskoj je Wedekindova Lulu izvedena samo jednom, i to još 1930. godine u režiji Tita Strozzija, sa slavnom Vikom Podgorskom u naslovnoj ulozi. Jedan od tadašnjih kritičara naveo je kako je već i samo ime autora bila dovoljna reklama, a tisak je bučno najavljivao društvene pikanterije i prvorazrednu senzaciju kako bi pobudili interes publike.

Lulu je u operu ‘pretvorio’ Alban Berg, slavni austrijski skladatelj, koji je napisao i libreto opere. No, djelo je ostalo nedovršeno zbog smrti skladatelja pa se u tom obliku nastavilo i izvoditi, a ekranizirana je više puta, od nijemog filma do danas. Za predstavu Lulu iz 2011. koja je nastala u režiji Boba Wilsona i u produkciji Brechtovog Berliner Ensamblea, glazbu je napisao Lou Reed što mu je poslužilo za prvu diskografsku suradnju s Metallicom. Premda je istoimeni album doživio potpuni krah, i od kritičara i od publike, predstava je bila hit.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE