Lulu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priču o zanosnoj bludnici kontroverznoga njemačkog pisca na scenu HNK Zagreb donosi nagrađivani slovenski redatelj Jernej Lorencij.

Predstava Lulu nastala je prema dramama Franka Wedekinda Zemaljski duh i Pandorina kutija, a u režiji slovenski redatelja Jerneja Lorencija, višestruko nagrađivanog u zemlji i inozemstvu. To je priča o privlačnoj mladoj plesačici koja se uspinje na njemačkoj društvenoj ljestvici zahvaljujući svojim odnosima s bogatim muškarcima. Otvoreni prikazi seksa i nasilja, lezbijski odnosi, te susret s Jackom Trbosjekom rušili su granice u Wedekindovo vrijeme.

Lulu je Wedekind napisao nakon boravka u Parizu koji je koncem 19. stoljeća središte europske dekadencije i utjelovljenje moderne urbanosti. Tamo se strastveno zaljubio u svijet cirkusa, i kabarea. Lik zanosne bludnice Lulu navodno je inspirirala Lou Salome, kći generala ruske vojske, lijepa i pametna žena koju je Wedekind upoznao u Parizu, a koja je bez previše zadrške rušila društvene konvencije. U nju su navodno bili zaljubljeni filozof Friedrich Nietzsche i pjesnik Rainer Maria Rilke. Dvije drame kojima je Lulu okosnica uobličile su sliku o femme fatale i ubrzo osvojile svjetske pozornice, a kasnije i filmske dvorane.

Lulu je u ozvorniku zapravo bila samo jedan dramski tekst, podnaslovljen 'monstruozna tragedija'. No, nakon niza problema s cenzorima i ćuđoređem, odlučio ga je podijeliti na dva odvojena komada, Erdgeist ili Zemaljski duh, prvi put objavljen 1895. te Pandorinu kutiju ili u izvorniku Die Büchse der Pandora, prvi put izvedenu 1904.

Praizvedba prvog zbila se u Leipzigu 25. veljače 1898. u režiji Carla Heinea, sa samim Wedekindom u ulozi Dr Schöna.

U Hrvatskoj je Wedekindova Lulu izvedena samo jednom, i to još 1930. godine u režiji Tita Strozzija, sa slavnom Vikom Podgorskom u naslovnoj ulozi. Jedan od tadašnjih kritičara naveo je kako je već i samo ime autora bila dovoljna reklama, a tisak je bučno najavljivao društvene pikanterije i prvorazrednu senzaciju kako bi pobudili interes publike.

Lulu je u operu ‘pretvorio’ Alban Berg, slavni austrijski skladatelj, koji je napisao i libreto opere. No, djelo je ostalo nedovršeno zbog smrti skladatelja pa se u tom obliku nastavilo i izvoditi, a ekranizirana je više puta, od nijemog filma do danas. Za predstavu Lulu iz 2011. koja je nastala u režiji Boba Wilsona i u produkciji Brechtovog Berliner Ensamblea, glazbu je napisao Lou Reed što mu je poslužilo za prvu diskografsku suradnju s Metallicom. Premda je istoimeni album doživio potpuni krah, i od kritičara i od publike, predstava je bila hit.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter