Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > ‘Pospremanje’ Georgija Para

‘Pospremanje’ Georgija Para

Iskusni redatelj u svojoj petoj knjizi vodi na putovanje kroz hrvatski teatar druge polovice 20. stoljeća, a potom i u južnu Kaliforniju.
Share on facebook
Share on twitter

U izdanju Disputa u knjižarama se ovih dana pojavila peta knjiga teatroloških zapisa redatelja Georgija Para. 'Pospremanje' se može čitati i kao povijest hrvatskog kazališta druge polovice 20. stoljeća, ispričana i sa stručne i s osobne razine. Knjiga se sastoji od tri dijela: u prvom, nazvanom Režija i dramaturgija, nalaze se eseji napisani iz redateljske vizure, ali i tekstovi o kulturnim velikanima, Parovim suvremenicima GavelliKrleži i Marinkoviću.

Drugi dio, Obljetnice, monografije, smrti, bavi se autorovim zapisima i tekstovima povodom važnih datuma njegove i kolektivne povijesti, dok se zaključni dio knjige, Južna Kalifornija, na vrlo osobnoj razini bavi Parovim impresijama i doživljajima iz SAD, gdje je godinama predavao i režirao. Naslovnica knjige djelo je slikara Mersada Berbera

'Pišem uvijek istu knjigu, o uzavreloj situaciji u radu na nekom komadu. Jedino o sebi ne pišem. Posao redatelja je posao s velikim brojem ljudi. Ako ima nešto o meni, to je kroz suradnju s tim ljudima', izjavio je Paro za Večernji list.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI