Naslovnica > PREDSTAVE > Malo morgen

Malo morgen

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Adaptacija Gogoljeve rijetko izvođene drame 'Kockari' koju autorski potpisuje Nino Škrabe, a redateljski Georgij Paro.
autorski tim funkcija
Željko Bandl Valešoblikovanje svjetla
Marina Pejnovićasistent redatelja
Jadranka Tomićkostimograf
Nino Škrabeautor
Darko Crnčević oblikovanje zvuka
Georgij Paroredatelj
Aljoša Paroscenograf

Jedan od naših najplodnijih komediografa 20. stoljeća, Nino Škrabe, svoju je spisateljsku karijeru započeo u svojevrsnom dramatičarskom triju s Tahirom Mujičićem i Borisom Senkerom, a od 1986. piše i samostalno. Osim samostalnih autorskih djela, autor je i niza dramatizacija i adaptacija proznih tekstova, a njegove posljednje uratke, U plavom podrumu Marijana kabare, mogli smo gledati ovog proljeća u izvedbi Glumačke družine Histrioni.

Škrabe je svoj novi tekst, Malo morgen, odlučio praizvesti u KNAP-u u režiji Georgija Para, koji je je u istom tom kazalištu prošle godine režirao završni dio Radakovićeve trilogije koja je započela s Večekovim Amaterima - Dobitnik, a zanimljivo je da je Paro ponovno okupio veći dio autorskog tima i izvođača te predstave.

Malo morgen Škrabeova je adaptacija Gogoljeve rijetko izvođene drame Kockari, koja je višekratno bila adaptirana za kazalište i film. Adaptacija je, naravno, smještena u suvremenu Hrvatsku, a predstavu autori najavljuju kao upute za preživljavanje u ovom lažnom svijetu u kojem sve vrvi prevarantima, lažovima, lopovima i beskičmenjacima. Radnja se odvija u mitskom mjestu domaćeg turizma i austrougarske aristokracije, u bajnoj Opatiji, za jednim kockarskim stolom u hotelu, gdje okršaj petero vještih profesionalnih kartaša rezultiraju komedijom punom zapleta i neočekivanih obrata.

Sam autor pak o svom tekstu kaže sljedeće:
Proslov biblijske knjige „Propovjednik“ parafrazirao bih ovim riječima: „Prijevara nad prijevarom, …, prijevara nad prijevarom, sve je prijevara!“ I doista, ako se osvrnemo oko sebe, sa svih strana okružuju nas laži i lažljivci, prevare i prevaranti. Lažne veličine, lažna obećanja, lažne ankete, lažne diplome, lažne grudi, lažne trepavice, lažirane utakmice… Svi oko nas varaju i lažu sve u šesnaest-političari, poduzetnici, bankari, trgovci, novinari, kritičari, medijske zvijezde, sportaši… Pritvori i zatvori pune se iz dana u dan varalicama i lažljivcima svih mogućih profila, od visokih dužnosnika do nogometnih sudaca. Ili, kako bi to rekli pripadnici mlađeg naraštaja: „Ovo je zaista fejk svijet!“ Moji „kockari“ nisu nikakvi negativci. Malo morgen! Oni samo žele preživjeti u ovom „fejk svijetu“.

Glavna ženska uloga povjerena je Nancy Abdel Sakhi, glumici koju ne viđamo prečesto na domaćim pozornicima, a koja je s Georgijem Parom radila na domaćoj praizvedbi Krležine Legende u produkciji Festivala Miroslava Krleže ovog ljeta.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE