Login za korisnike

Malo morgen

Adaptacija Gogoljeve rijetko izvođene drame ‘Kockari’ koju autorski potpisuje Nino Škrabe, a redateljski Georgij Paro.

***

Jedan od naših najplodnijih komediografa 20. stoljeća, Nino Škrabe, svoju je spisateljsku karijeru započeo u svojevrsnom dramatičarskom triju s Tahirom Mujičićem i Borisom Senkerom, a od 1986. piše i samostalno. Osim samostalnih autorskih djela, autor je i niza dramatizacija i adaptacija proznih tekstova, a njegove posljednje uratke, U plavom podrumu Marijana kabare, mogli smo gledati ovog proljeća u izvedbi Glumačke družine Histrioni.

Škrabe je svoj novi tekst, Malo morgen, odlučio praizvesti u KNAP-u u režiji Georgija Para, koji je je u istom tom kazalištu prošle godine režirao završni dio Radakovićeve trilogije koja je započela s Večekovim Amaterima - Dobitnik, a zanimljivo je da je Paro ponovno okupio veći dio autorskog tima i izvođača te predstave.

Malo morgen Škrabeova je adaptacija Gogoljeve rijetko izvođene drame Kockari, koja je višekratno bila adaptirana za kazalište i film. Adaptacija je, naravno, smještena u suvremenu Hrvatsku, a predstavu autori najavljuju kao upute za preživljavanje u ovom lažnom svijetu u kojem sve vrvi prevarantima, lažovima, lopovima i beskičmenjacima. Radnja se odvija u mitskom mjestu domaćeg turizma i austrougarske aristokracije, u bajnoj Opatiji, za jednim kockarskim stolom u hotelu, gdje okršaj petero vještih profesionalnih kartaša rezultiraju komedijom punom zapleta i neočekivanih obrata.

Sam autor pak o svom tekstu kaže sljedeće:
Proslov biblijske knjige „Propovjednik“ parafrazirao bih ovim riječima: „Prijevara nad prijevarom, …, prijevara nad prijevarom, sve je prijevara!“ I doista, ako se osvrnemo oko sebe, sa svih strana okružuju nas laži i lažljivci, prevare i prevaranti. Lažne veličine, lažna obećanja, lažne ankete, lažne diplome, lažne grudi, lažne trepavice, lažirane utakmice… Svi oko nas varaju i lažu sve u šesnaest-političari, poduzetnici, bankari, trgovci, novinari, kritičari, medijske zvijezde, sportaši… Pritvori i zatvori pune se iz dana u dan varalicama i lažljivcima svih mogućih profila, od visokih dužnosnika do nogometnih sudaca. Ili, kako bi to rekli pripadnici mlađeg naraštaja: „Ovo je zaista fejk svijet!“ Moji „kockari“ nisu nikakvi negativci. Malo morgen! Oni samo žele preživjeti u ovom „fejk svijetu“.

Glavna ženska uloga povjerena je Nancy Abdel Sakhi, glumici koju ne viđamo prečesto na domaćim pozornicima, a koja je s Georgijem Parom radila na domaćoj praizvedbi Krležine Legende u produkciji Festivala Miroslava Krleže ovog ljeta.


Odgovori