Svoji smo – dogovorit ćemo se (HNK Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Sitni prevaranati koji preživljavaju varanjem i laganjem, ali im to ne smeta da budu ugledni članovi visokog društva. Iz Rusije 19. u Hrvastku 21. stoljeća sele zahvaljujući HNK Split i Georgiju Paru.
autorski tim funkcija
Ana Marinkostimograf
Nikola Šimićasistent redatelja
Aleksandar Nikolajevič Ostrovskiautor teksta
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Georgij Paroredatelj
Vladimir Gerićprevoditelj
Tomislav Luetićoblikovatelj zvuka
Dinka Jeričevićscenograf
Nenad Šiškovskladatelj
Anita Runjić Stoilovajezični savjetnik
izvođači uloge
Andrea MladinićOlimpijada Samsonova - Lipočka, kći
Bruna BebićAgrafena Kondratjevna, Boljšovljeva žena
Filip RadošSamson Silić Boljšov, trgovac
Marjan Nejašmić BanićLazar Jelizarič Podhaljuzin, upravitelj
Marko PetrićTiška, momak u domu Boljšov
Snježana Sinovčić ŠiškovUstinja Naumovna, svodilja
Tajana JovanovićFominišnja, gazdarica u domu Boljšova
Vladimir Posavec TušekSisoj Psoič Rispoloženski, odvjetnik

Aleksandar Nikolajevič Ostrovski, kažu teoretičari, najznačajniji je predstavnik ruske realističke drame 19. stoljeća, čija su djela bila toliko izravna i ubojita da su njegove drame redom zabranjivane.

Ta je praksa počela već s prvom, Svoji smo - dogovorit ćemo se, napisanom 1849., objavljenom iduće godine i promptno zabranjenom, zbog čega je praizvedena tek deset godina kasnije.

U doba socijalizma Ostrovski je kao “šibatelj ljudskih i društvenih mana“ bio rado viđen na repertoarima ovdašnjih teatara, no ako je vjerovati zborniku Repertoari hrvatskih kazališta, njegov prvijenac na njima nije izvođen sve do 1994. kad ga je zahvaljujući prijevodi Vladimira Gerića na scenu zagrebačkog HNK postavio Božidar Violić.

U središtu je priče uspješni trgovac Boljšov, a koji se nalazi pod opsadom svojih brojnih kreditora. U međuvremenu, njegova kći Lipočka bliži se 20. rođendanu i očajnički se želi udati prije no što ostari. U ispunjenju te želje rado će joj pomoći svodilja Ustinija, naravno, uz prikladan honorar.

Stoga Boljšov, uz potporu svoje odane supruge i ražalovanog odvjetnika te notornog alkoholičara Rispolženskog, skuje plan za proglašenje bankrota kako kćeri ne bi morao dati miraz. Važnu ulogu u tome odigrat će i Boljšovljev odani pisar Lazat, koje je - igram slučaja - zaluđen Lipočkom...

U Splitu su Ostrovskog (točnije dramu mu - Talenti i obožavatelji) posljednji put premijerno izvodili prije više od četrdeset godina, točnije 1973., a njegov povratak na repertoar u sezoni 2014/2015  povjerili su Georgiju Paru.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE