Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.21/2010

Tjedni TV pregled br.21/2010

Nadolazeći tv-tjedan donosi dokumentarne filmove o Susan Lothar, Clausu Peymannu, povijesti cabareta u Berilnu, jednu operu za djecu, plesnu predstavu... i nekoliko repriza.
Share on facebook
Share on twitter

Susan Lothar
Ponedjeljak/24.05./ 08:00/ ARTE
Subota/29.05./ 06:45/ ARTE

Dokumentarni film o njemačkoj filmskoj i kazališnoj glumici Susan Lothar. Susan Lothar potječe iz  glumačke obitelji,  majka joj je Ingrid Andree, kazališna i filmska  glumica koja je postala poznata 50-ih godina, dok je njezin otac bio Hanns Lothar, koji je igrao u Hollywoodu u filmovima poput  'One Two Three' (1961.) Billy Wildera.  Susan Lothar je postala poznata 1987. kada je u ''Schauspielhaus Hamburgu' s predstavom 'Lulu',  uprizorenjem F. Wedekinda u režiji Petera Zadeka, provela gotovo pet sati potpuno gola na pozornici.  Jedna od njezinih posljednjih uloga je u filmu Michaela Hanekea 'Bijela vrpca' gdje glumi poniženu ženu.  Ovaj film o Susan Lothar, snimljen je dvije godine nakon smrti njezinog muža Ulricha Mühea, također njemačkog glumca, koji je preminuo u 54. godini od raka,  Susan je nakon njegove smrti ostala samohrana majka dvoje djece Sophie i Jakova.  Film, između ostalog, prati glumicu na putovanju s dvoje djece u New York i Long Island gdje posjećuje redateljicu Piu  Frankenberg.

Cabaret Berlin, divlja pozornica 1919-1933
Ponedjeljak/24.05./ 21:45/ ARTE
Nedjelja/ 30.05./ 06:00/ ARTE

Dokumentarni film o pojavi modernizma u Berlinu te o avangardnim strujanjima poput  ekspresionizma, dadaizma, konstruktivizma  koje su se  odrazile i u formi cabareta. Redateljica filma Fabienne Rousso-Lenoir, istražuje povijest umjetničkog i političkog cabareta te nastavak njegovog djelovanja i danas.  Film je snimljen u formi cabareta tako da kroz povijest tog izričaja vode glumac Ulrich Tukur i pjevačica. U filmu su korišteni brojni  obnovljeni arhivski snimci iz toga razdoblja, među kojima su snimke legendarnih pjevača i glumaca Marlene Dietrich, Margo Lion, Lotte Lenya, Valeska Gert, Kurt Gerron, Pavao Gratza.

Noć
Utorak/ 25.05./ 23.45/ ARTE
Subota/29.05./ 03:50/ ARTE

‘Noć’ je zamišljena kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.

Maria Callas u Parizu
Srijeda/ 26.05./ 06:00/ ARTE

Barefoot on the stage
Četvrtak/ 27.05./ 09:55/ ARTE

Kratki  igrani  filma talijanskog redatelja Andrea Rovette o plesačici pred koju, na audiciji, redatelj postavlja dugu listu zahtjeva. Film je najavljen riječima:  Plesačica. Redatelj. Audicija. Borba za život ili smrt.

Drugi red partera
Petak/28.05./ 00:05/ HRT 1

U emisiji 'Drugi red partera' bit će prikazane reportaže o nedavno završenom 17.festivalu glumca koji se održavao u Vinkovcima, Iloku, Otoku, Županji i Vukovaru, a čiji je izbornik Ivo Grgurević i o kazalištu Exit, čija je predstava 'Balon' osvojila nagradu  na tome festivalu. Gošća u studiju je Gordana Vnuk koja će najaviti nadolazeći Eurokaz.

Peća i vuk
Subota/29.05./ 11:30/ HRT 2

Snimka predstave 'Peća i Vuk', opere za djecu koju je skladao Sergej Prokofjev u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka. Priča o hrabrom dječaku Peći koji mora uhvatiti strašnog vuka, insprirala je skladatelja da djecu upozna s glazbalima u orkestru tako mu tako temu ptičice svira flauta, temu patke oboa, mačka klarinet, dok  Peću prate gudačka glazbala, a lovca timpani. Predstavu je režirao Želimir Mesarić dok je tekst napisao Mladen Čutura.

Noć u kazalištu: Proces
Subota/29.05./ 23:40/ HRT 2
'Proces' je snimka baleta nastalog prošle godine u sklopu 25.Muzičkog bienala Zagreb. Skladatelja Berislava Šipuša te koreografa i redatelja Stašu Zurovca inspiriralo je poznato djelo Franca Kafke, prema kojem je nastao balet u dvanaest scena. U predstavi pleše baletni ansambl HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, dok orkestrom ravna bugarski dirigent Dian Čobanov.

Teatar & Co
Nedjelja/ 30.05./ 09:50/ ARTE

Emisija 'Teatar & Co' se bavi različitim temama u vezi sa suvremenim eurposkim kazalištem, subotnja emisija bavi se suvrmenim francuskim  dramskim pismom. Kazalište ima potrebu za tekstovima  i autorima koji pišu o suvremenim temama i problemima. Je li pri postavljanju suvremenih tekstova vrijede ista pravila kao i pri postavljanju klasika? O odnosu između  pozornice, tekstova, jezika i publike u ovoj emisiji govore  francuski  kazališni redatelji i dramaturzi i pisci Oliver Py, Valère Novarina te Eugène Durif.

Kibbutz Contemporary Dance Company
Nedjelja/ 30.05./ 10:40/ ARTE

Snimka poznate  predstave 'Upon Reaching the Sun' u koreografiji ravnatelja skupine  Rami Ba'era. Predstava je se temelji na motivima iz drame 'Woyzcek' Georga Büchnera, u kojoj sirota i usamljena  djevojka putuje prema suncu no na tome putu nailazi samo na razočaranja. 'Kibbutz Contemporary Dance Company' osnovala je 1970. Yehudit Arona, s tim da je grupa na početku davala satove plesa preživjelim žrtvama holokasuta dok je danas jedna od najpoznatijih izraelskih suvremenih plesnih skupina. Zagrebačka publika je ovu predstavu imala prilike pogledati uživo na Tjednu suvremenoga plesa prije tri godine.

Claus Peymann
Nedjelja/30.05./ 17:00/ ARTE

Dokumentarni film o radu i životu poznatog njemačkog redatelja  Clausa Peymanna koji već 45 godina neprekidno radi u kazalištu i izaziva svojim predstavma i  javnim odlukama. U ovome filmskom portretu prisjeća se svoje karijere od početka i rada u ' Studententheater' u  Hamburgu, režija  u ' Theater am Turm' u Frankfurtu, pozicije ravnatelja u ' Staatstheater' u Stuttgartu, intendanture u ' Schauspielhaus Bochum'  te redatelja u bečkom 'Burgtheateru' kada je postavio 'Trg heroja' Thomasa Bernharda i time izazvao jedan od najvećih kazališnih  skandala u Austriji. Posao u Stuttgartu morao je napustiti zato što je platio  stomatološko liječenje RAF-ovih zatvorenika u zatvoru. Surađivao je s brojnim poznatim autorima kao što su Thomas Bernhard, George Tabori, Peter Handke, Elfriede Jelinek i mnogim drugima. Poznat je po svjetskim  premijerama suvremenih autora koji su značajka njegova rada, ali i po predstavama  klasičnih autora  Shakespearea, Goethea, Kleista, Brechta koja su izazvavale oduševljenje i odbacivanja.  Od 1999. Claus Peymann ravnatelj je ' Berliner Ensemble' kojega je preimenovao u ' Theater am Schiffbauerdamm'...

/naslovna: Claus Peymann/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI