Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 5 pitanja: Dragana Miloševska Popova

5 pitanja: Dragana Miloševska Popova

Redateljica 'makedonskog' Dunda Maroja koji gostuje u Splitu i Dubrovniku, ukratko o predstavi i gostovanju hrvatskih glumaca...
Share on facebook
Share on twitter

Predstava 'Dundo Maroje' u produkciji Makedonskog narodnog teatra premijerno je izvedena na Ohridskom ljetu 20. srpnja ove godine, no daleko prije premijere ugovorena su njezina gostovanja na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama. Razlog tome nije samo činjenica da se u Držićevoj godini njegov najslavniji tekst igra i u Makedoniji, već i taj što su u predstavu ubačeni dupli Pomet, Petrunjela i Popiva, a koje igraju hrvatski glumci - Branimir Vidić, Petra Sanader i Andrej Dojkić.

No, iako su gostovanja bila najavljena i podjele objavljene, Splitsko ljeto ni u jednoj najavi nije spominjalo 'domaće goste', a dodatna lica u podjeli ni pet dana prije premijere nije imalo ni na svojim stranicama. Odgovor na pitanje zašto, međutim nismo uspjeli dobiti. U međuvremenu je pak postalo jasno da predstava u svom integralnom obliku gostuje i u Splitu, a ne kako smo prvobitno najavili samo u Dubrovniku.

Režiju potpisuje mlada makedonska redateljica Dragana Miloševska Popova, kojoj je to tek treća i ujedno diplomska predstava, ali i debut u Makedonskom nacionalnom teatru u kojem je od svibnja zaposlena kao - voditeljica ljudskih resursa.

Po njezinim riječima, gostovanje hrvatskih glumaca posljedica je suradnje skopske i zagrebačke Akademije (osim valjda u slučaju Branimira Vidića), a ne želje da predstava dodatno dobije na pozornosti. No, pozornosti joj svakako nije nedostajalo, a gostovanje hrvatskog para s političkim pedigreom potpuno je zasjenilo čak i činjenicu da u Dundu kao glumac debitara mladi makedonski pjevač - Vlatko Ilievski.

Ilievski je naime student treće glume, ali i frontman popularne rock-grupe Moral, koja je uz dva albuma status potvrdila 2005. nastupivši kao predgrupa na koncertu Deep Purplea u Skopju. Odnedavno Ilievski pak gradi i solo karijeru pa je tako ove godine nastupio i na makedonskom izboru za pjesmu Eurovizije.

[youtube:http://youtube.com/watch?v=E0Kpk1eBgys]
Vlatako Ilievski: So drugi zborovi

Zašto baš Dundo?

Dragana Miloševska Popova: Nakon dugo vremena taj mi je tekst opet dospio u ruke i shvatila sam da je jako aktualan jer ga ja čitam kroz temu novca koja se kroz njega provlači... Mislim da je to i najzanimljivije, a pošto ja ipak pripadam mlađoj generaciji nisam ga ni pročitala ni napravila kao neku klasičnu komediju... To je više jedna kritika društva i svih ljudi i Držićevih likova koji su svi pohlepni i stalno su u trci za novcem... Kod mene ne postoji peti čin, nego samo dokle je originalni tekst Držićev napisan, to jest pronađen... otprilike završava na početku petog čina, ali ne bih vam sad htjela otkriti kraj...

Kako je došlo do suradnje sa hrvatskim glumcima?

Dragana Miloševska Popova: Kod nas, na našem Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u Skopju postoji tradicionalna suradnja između fakulteta dramskih umjetnosti sa ovih prostora i zagrebačka Akademija sva godine dolazi na Skomrahi (međunarodni susreti srodnih pedagoških ustanova op. a), tako da smo se mi tako upoznali i svake godine dolaze nove i nove generacije sa raznih fakulteta... prošle godine je bila klasa Andreja i Petre (Dojkić i Sanader, op. a.) i mi smo se tada upoznali... I poslije toga kad je trebalo u kazalištu konkurirati za slijedeću godinu ja sam predložila Dunda Maroja i imala sam ideju kao goste pozvati troje hrvatskih glumaca da igraju Popivu, Pometa i Petrunjelu, paralelno sa makedonskom podjelom.

Kad sam napravila makedonsku podjelu za Petrunjelu, gledala sam da Petrunjela koja će doći iz Hrvatske izgleda potpuno drugačije, a kako sam vidjela cijelu klasu odlučila sam da Petrunjela bude visoka i plava. Gotovo svi glumci u predstavi su jako mladi.

Koja je svrha te intervencije? Za razliku od ostalih glumaca, hrvatski gosti igraju u renesansnim kostimima?

Dragana Miloševska Popova: Suočila sam 'stare' likove koje igraju hrvatski glumci sa njihovim suvremenim prototipovima. Zanimljivo je vidjeti koliko s novim veremenom dobivaju ili gube.

iz makedonskih medija

Večer: Дундо Марое со МНТ и ќерката на Иво Санадер

Utrinski vesnik: Хрватскиот премиер Иво Санадер меѓу публиката на „Охридско лето"

Dnevnik: Санадер ќе ја гледа ќерка си на Охридско лето

Kako je prošla premijera i jeste li zadovoljni reakcijama?

Dragana Miloševska Popova: Jako sam zadovoljna reakcijama... Ovo je dosta radikalan štrih i interesantna ideja koja nije očekivana... Vrlo smo lijepo dočekani, a i sama suradnja, taj sklop hrvatskih i makedonskih glumaca je prošlo sjajno...

Koji su vam planovi za budućnost?

Dragana Miloševska Popova: Što se tiče ove predstave ona će biti na repertoaru MHT jer je predstava tako napravljena da može igrati sa i bez hrvatskih glumaca, unaprijed sam napravila takvu adaptaciju... a što se svega ostalog tiče u ovom vam trenutku ništa točno još ne mogu reći...

/naslovna: redateljica s dijelom ekipe predstave i Joškom Juvančićem na pressici povodom premijere/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE