Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Izložba o tenoru Josipu Gostiču

Izložba o tenoru Josipu Gostiču

U foyeru riječkog HNK Ivana pl.Zajca u subotu, 13. ožujka 2010. u 18 sati bit će otvorena izložba posvećena slavnom tenoru Josipu Gostiču u sklopu 11. Gostičevih dana.
Share on facebook
Share on twitter

S tom se izložbom već upoznala publika u Zagrebu i slovenskoj općini Domžale nedaleko Ljubljane a sada će je vidjeti i riječka publikau foyeru riječkog Kazališta, gdje ostaje otvorena do 17. ožujka.

Autorica izložbe Marija Barbieri, muzikologinja i operna kritičarka o izložbi kaže:

Izložba nas vodi od Gostičeva djetinjstva u Homcu preko debija 1929. u ulozi Lenskog u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog u Operi SNG-a u Ljubljani i angažmana u Ljubljanskoj operi do 1937. kad odlazi u Operu HNK-a u Zagrebu, tu stječe punu umjetničku zrelost i razvija se u velikog i nezamjenjivog opernog prvaka na kojemu se temelji repertoar. Pratimo Gostičev proboj na svjetske scene, od Bečke državne opere, čiji je prvak također bio, do gostovanja u svjetskim opernim centrima – Covent Gardenu u Londonu, milanskoj Scali, Opéri u Parizu, Národnom divadlu u Pragu, Teatru del Liceu u Barceloni, Državnim operama u Dresdenu i Hamburgu i drugima. Naglašeno je njegovo sudjelovanje na praizvedbi opere Ljubav Danaje Richarda Straussa na Salzburškim svečanim igrama 1952. koje ga uvrštava u opernu povijest. Sve do 12. listopada 1963., njegovog posljednjeg nastupa u Trubaduru na pozornici HNK-a u Zagrebu kojemu je ostao vjeran punih dvadesetipet godina, od 1937. do smrti“.

Nakon otvorenja izložbe na pozornici riječkog HNK  održat će se opera Adriana Lecouvreur Francesca Cilèe. Zanimljivo je kako je ulogu Maurizia iz te opere Josipu Gostiču bila 38 uloga u repertoaru. Pjevao ju je prvi put na premijeri Adriane Lecouvreur u Zagrebu  31. listopada 1942. „On i njegova partnerica Nada Tončić ostvarili su nezaboravne kreacije. Bili su glasom i stasom, pjevanjem i glumom, idelani romantični junaci verističke opere i ostali su u neizbrisivoj uspomeni u jednoj od najljepših opernih realizacija na našim pozornicama“, ističe Marija Barbieri.

O izložbi „Josip Gostič-tenor“ u foyeru riječkog Kazališta govorit će autorica Marija Barbieri a službeno će je otvoriti intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE