Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Ne hranite nacista!

Ne hranite nacista!

Upoznajte Monochrom, bečki umjetnički kolektiv koji je svojim zemljacima, ali svim putnicima namjernicima izložio - nacista u kavezu. Hrvati su ga počastili - pivom.
Share on facebook
Share on twitter

Monochrom je međunarodna skupina umjetnika koja se bavi odnosima tehnologije, filozofije i umjetnosti, a osnovana je 1993. u Beču.

Članovi grupe su: Johanes Grenzfurthner, Evelyn Fürlinger, Harald List, Anika Kronberger, Franz Ablinger, Frank Apunkt Schneider, Daniel Fabry, Günther Friesinger, Roland Gratzer i Jacob Appelbaum. Skupina radi multimedijalne projekte u kojima se izražava različitim umjetničkim formama, poznata je po svome lijevo orijentiranom političko- umjetničkom radu o kome je na njemačkom jeziku izdala seriju magazina/fanzina Monochrom.

Monochrom je nedavno Beču izveo politički performans 'Nazi petting Zoo' / Der Streichelnazi. /naslovna +galerija/ To je izvedba koja ironično i s političkog stajališta propituje austrijsku nacističku prošlost i kako se danas Austrija nosi s tim mračnim dijelom svoje povijesti, pogotovo zato što su mnogi Austrijanci nakon Drugog svjetskog rata konformistički prihvatili činjenicu Austrije kao prve žrtve nacističkog režima.

Performans je izveden u sjećanje na Anschluss kada se 1938. godine Njemačkoj gdje je na vlasti bio Adolf Hitler pripojila Austrija, u kojoj je pod strogom nacističkom organizacijom bio održan referendum. Na tom se referendumu 99.7 % birača odlučilo za priključenje Njemačkoj. Da ne duljimo, kakva ja atmosfera bila na bečkim ulicama oko kaveza u kojem je Monochrome držao nacista, možete vidjeti i sami.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=xXreSjUmL6c]

Jedan od najzanimljivih projekata Monochromea je 'Georg Paul Tohmann' (2002-2005). Grupa je predstavljal Austriju na Bienalu u Sao Paulu 2002. godine, a tada je na vlasti u Austriji bio Jörg Heider iz desne radikalne stranke, te su umjetnici dobili upute kako 'dostojno' predstaviti svoju zemlju. Oni su tome doskočili izmislivši Georga Paula Tohmanna, fiktivnog umjetnika i pisca, o kojem su napravili katalog i napisali fiktivnu biografiju. Za vrijeme trajanja Bienala u Sao Paulu, pružili su potporu tajvanskom umjetniku Chienu- Chi Changu, s čijeg je štanda preko noći nestao natpis Tajvan koji je zamijenjen natpisom 'Muzej lijepih umjetnosti Taipei'. Chang je poslao otvoreno pismo na koje nije stigao odgovor, no Monochrom je otkrio da Kina, koja svojata Tajvan kao dio svog teritorija, prijeti velikim diplomatskim skadalom Bienalu, te su prislili organizatore da zamijenivši natpis podrže politiku jedinstvene Kine. Monochrom je pod imenom Georga Paula Tohmanna pozvao umjetnike iz različitih zemalja da pruže potporu Changu. 2005. završili su projekt Georg Paul Tohmann tako što su izvijestili novine o smrti toga umjetnika te izrežirali njegov sprovod u 'Hall in Tirol'.

Ostali noviji projekti su Lord Jim Lodge powered by Monochrom (2006.), te Arse Elektronika (2007), projekt u kojem je skupina organizira seriju predavanja na temu seksa i tehnologije. Prvo predavanje održano je u listopadu prošle godine u San Franciscu, a sljedeće, Sex and Science fiction najavljeno je za listopad ove godine u istome gradu.

Za vrijeme trajanja Eurpskog nogometnog prvenstva u Beču Monochrom je u suradnji s Kwagijem napravio projekt 'Firing squad/ Eurocup 2008' .To su umjeničke intervencije u javni prostor, tijekom kojih su kartonskim reklamama u obliku ljudi koje prate prvenstvo - vezali crnu vrpcu na oči. Najnoviji projekt je Kiki and Babu, kratki igrani film. Za svoj rad Monochrom je nagrađen brojnim nagradama, uključujući ovogodišnju nagradu na Moskovskom filmskom festivalu za The Void's Foaming Ebb, a sve koji se žele podrobnije informirati o radu skupine upućujemo na službeni sajt.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI