Naslovnica > VIJESTI > INFO > Adventski vodič kroz kazališni Beč

Adventski vodič kroz kazališni Beč

Beč je omiljena adventska destinacija većine Hrvata, a za sve one koji nisu željni samo kuhanog vina i velikih božićnih rasprodaja donosimo kazališni vodič kroz nadolazeće adventske vikende!
Share on facebook
Share on twitter

Počnimo od žanra koji u Hrvatskoj ne dobiva previše prostora i adekvatne produkcijske okolnosti, ali ga zato redakcija Teatra.hr uvijek vjerno prati - Beč uvijek nudi barem dva mjuzikla koja igraju u vrhunskim produkcijama u Ronacher i Raimund Theateru. U Raimund Theateru tako možete pogledati austrijski mjuzikl Mozart autora Michaela Kunzea i Sylvestera Levayja, zaslužnih za čitav niz austrijskih hitova poput biografskog musicala o životu mitske figure austrijske mitologije, carice Sussi (Elisabeth), ali i mjuzikl verzije Dance of the Vampires, kultnog filma Romana Polanskog. Mjuzikl možete pratiti i uz - engleske titlove.

Prava blagdanska mjuzikl poslastica ipak se krije u Ronacheru, gdje do kraja siječnja možete pogledati kazališnu verziju Mary Poppins, u produkciji koja je istovjetna onoj londonskoj i njujorškoj. Kazališna verzija kultnog filma koji je proslavio Julie Andrews nastala je 2004. godine, a u bečkom se kazalištu smjestila od listopada 2014. Kazališna čarolija je zajamčena (jamči je i potpisnik ovih redova), kao i glazbena kvaliteta izvedbe, a stihove na njemačkom također možete pratiti pomoću titlova na engleskom. Ulaznice možete nabaviti ovdje, uključujući i stajaće ulaznice koje ulaze u prodaju tjedan dana prije pojedine izvedbe. Uz preporuku da požurite, jer je Mary Poppins omiljena turistima iz svih dijelova svijeta.

Što se opere tiče, u Bečkoj državnoj operi tijekom adventskih vikenda možete pogledati dječju operu Engelberta Humperdincka Ivica i Marica, koju ste mogli gledati i u zagrebačkom HNK, Puccinijevu Toscu s Robertom Alagnom u ulozi Cavaradossija, koji je istu ulogu pjevao i u Metropolitanu, Straussovog Kavalira s ružom u kojoj glavnu ulogu pjeva nedavna zagrebačka gošća Anja Harteros i Janačekovu operu Vec Makropulos u režiji kultnog Petera Steina.O proceduri ulaska na stajaća mjesta detaljno smo vam pisali ovdje, a ulaznice za sjedeća mjesta možete nabaviti na službenim stranicama opere, uz upozorenje da ne nasjedate na razne ponude kostimiranih promotora na ulici, jer se uglavnom raditi o trećerazrednim glazbenim izvedbama.

https://www.youtube.com/watch?v=v6z_a8Ivl-k

Uz državnu operu, u Beču operu, operetu i musical možete pogledati i u Volksoperi - već sljedećeg vikenda čeka vas Čarobnjak iz Oza i The Man of La Mancha, a u narednim vikendima tu je i Puccinijev La boheme i Mozartov Don GiovanniTheater an der Wien, kazalište koje je osnovao Emmanuel Schikaneder, libretist Mozartove Čarobne frule, od 2006. također je posvećeno operi, a za prosinac spremaju premijeru Brittenovog Petera Grimesa.

Naposljetku, donosimo vam i dramsku ponudu državne dramske kuće, Burgtheatera, koja bi onima koji nisu govornici njemačkog jezika mogla biti manje primamljiva zbog postojanja jezične barijere. Tako možete pogledati Jona Gabriela Borkmana, o kojem smo vam pisali povodom premijere na ovogodišnjem izdanju Wiener Festwochena, magnum opus Karla Krausa Posljednji dani čovječanstva nedavno preveden i na hrvatski, Moliéreovog Umišljenog bolesnika, kod nas rijetko igranog Scnitzlerovog Profesora Bernhardija i monodramu Dorian Gray, koju ste možda već gledali na Festivalu svjetskog kazališta  2011. godine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI