Search
Close this search box.

Varijacije u f.ado molu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U zagrebački HNK stiže dašak Portugala - praizvedba novog baleta perspektivnog portugalskog plesača i koreografa Huga Viere.
autorski tim funkcija
Hugo Vieraautor
Hugo Vierakoreograf
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Emina Tataragićkostimograf
Dinka Jeričevićscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

Hugo Viera školovao se u portugalskoj Nacionalnoj baletnoj školi i u Centre de Danse International Rosella Hightower u Cannesu u Francuskoj. Karijeru je započeo kao plesač u Companhia national de bailado a kasnije je plesao u ansamblu portugalskog Nacionalnog baleta i raznim ansamblima u Njemačkoj gdje trenutno  živi. Prestao je plesati 2003. godine i posvetio se koreografiranju. Osim što je postavljao balete u raznim kazalištima diljem Europe, koreografirao je i operu Triumphierende Liebe, te mjuzikle Frankenstein i Jesus Christ Superstar.

U svojem najnovijem baletu, Varijacijama u f.ado molu, Viera se bavi intenzivnim ljudskim emocijama. Kao glazbenu podlogu odabrao je fado, vrlo emotivnu, melankoličnu vrstu glazbe koja potječe iz Portugala. Kažu da se fado ‘sastoji’ od glasa, gitare, šala (pjevačice gotovo uvijek nose šal) i naravno, emocija. Inače, fado na portugalskom znači ‘sudbina’.

Kao mladi umjetnik pokušavam emocije iz prošlosti prenijeti u sadašnjost, u ovo vrijeme u kojem postoji uvijek neka blokada kada je posrijedi izražavanje emocija.

Meu Fado Meu, Mariza

Poznati španjolski redatelj Carlos Saura snimio je film o fadu i time završio svoju glazbenu trilogiju –  Flamenco, Tango i Fados. Kao i flamenco i tango, fado je usko povezan sa zemljom i kulturom iz koje dolazi.

Fados, Carlos Saura

U Varijacijama će plesače djelomično pratiti živa glazba. Osim snimaka poznatih pjevača fada, dio pjesama uživo će izvoditi Jelena Radan, pjevačica koja iza sebe ima dugu glazbenu karijeru. Fadom se bavi posljednjih nekoliko godina. Kad je tek počela pjevati fado nije znala gotovo ni riječi portugalskog no sa svakom novom pjesmom, sve je više svladavala jezik ali i portugalsku kulturu. 2005. godine krenula je na turneju Moja potraga za fadom u sklopu koje je održala niz koncerata diljem Hrvatske. Izdala je i istoimeni live album.

Da vida quero os sinais, Jelena Radan

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE