Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.6/2010

Tjedni TV pregled br.6/2010

U televizijskim programima ovoga tjedna možete upoznati opuse Renea Medvešeka, Henriette Horn i Vaclava Havela, pogledati tv-adaptaciju antologijske radio drame Zvonimira Bajsića 'Varalice' ili poslušati i pogledati, u animiranoj verziji Rossinija i Berlioza...
Share on facebook
Share on twitter

Drugi format
Utorak/09.02./16:10/ HRT 2
Utorak/09.02./23:45/HRT 1

U emisiji 'Drugi format' glavna tema je redateljski opus Renea Medvešeka, koji se predstvalja povodom premijere njegove predstave 'Scene iz braka'  u bečkom Volkstheatru, najavljene za 19.02.  To je repriza emisije snimljene u prosincu,  neposredno prije odlaska Renea Medvešeka u Beč, a osim o njegovom redateljskom i pedagoškom radu u emisiji se govori o ratu te Medvešek odgovara na pitanje želi li se ponovno baviti glumom.

Arije Tebalda
Ponedjeljak/ 08.02/12:15/ ARTE

U animiranoj veziji bit će prikazana arija iz  komične opere  u dva čina 'Talijanka u Alžiru' Gioacchina Rossinija i libretista Angela Anellia. 'Talijanka u Alžiru' praizvedena je 1813.godine u  kazalištu ' San Benedetto' u Veneciji.

Jednostavno ples
Srijeda/ 10.02./ 04:00/ ARTE

Repriza dokumentarnog filma posvećenog  koreografkinji Henrietti Horn, koja nastavlja tradiciju Pine Bausch s kojom je zajedno preuzela umjetnički smjer u Folkwang Tanzstudiju u Essenu, gdje su premijerno prikazan svi njezin kasniji komadi. U filmu su prikazani inserti iz  njezinih koreografija  ‘Solo’,  koja je studija samoće,  ‘Artičoka u srebrnom jezeru’,  koja je samoironičan komad, te ‘Plavo vrijeme’, refleksiji na temu odnosa između pokreta i vremena. Ona je uspjela razviti osoban govor tijela, kojeg odlikuju formalne strogosti, jasne strukture i uspješno korištenje prostora, dinamike i ritama. Henrietta Horn  je uvijek u potrazi za novim plesnim oblicima i načinima izražavanja.

Barefoot on stage
Četvrtak/ 11.02/ 13:50/ ARTE

Repriza kratkog  igranog filma talijanskog redatelja Andrea Rovette o plesačici pred koju, na audiciji, redatelj postavlja dugu listu zahtjeva. Film je najavljen riječima:  Plesačica. Redatelj. Audicija. Borba za život ili smrt.

Arije Tebalda
Petak/ 12.02./ 10:20/ ARTE

U drugoj  ovotjednoj emisiji iz istoga ciklusa u animiranoj verziji bit će prikazana arija iz 'Faustovog prokletstva' Hectora Berlioza.

Noć u kazalištu: Z.Bajsić: Varalice
Subota/ 13.02./ 00:25/HRT 2

Radio drama Zvonimira Bajsića 'Varalice' napisana 1959.godine bit će prikazana u formi  televizijske igre koju adaptirala njegova kćer , dramaturginja Pavlica Bajsić te režiji Daniela Kušana. Tekst o dvoje osamljenih ljudi koji žele izvući novce od kockara da bi na kraju i sami bili prevareni ne dopušta nikakve velike scenske zahvate čega se filmska ekipa držala u potpunosti. U glavnim ulogama su Slavko Brankov Žarko Potočnjak.
Zvonimir Bajsić rođen je u Zagrebu 1925. godine, studirao je estetiku kod Jana Mukařovskog, u Pragu, a od 1950. do umirovljenja 1984. bio je redatelj Radio Zagreba. Utemljitelj je  dokumentarne radio-drame, kazališni, radijski i filmski redatelj. U njegovoj režiji na radiju premijerno se izvode tekstovi Antuna Šoljana Ivana Slamniga, te  S. Becketta i E.Ionesca. Zvonimir Bajsić preminuo je 11.08.1987.

Opera Box
Nedjelja/ 14.02./ 09:25/ HRT 1

Vaclav Havel
Nedjelja/ 14.02/ 17:00/ ARTE

Dokumentarni film češke filmske redateljice Jarmile  Buzkove o političaru i dramskom piscu Vaclavu Havelu. Václav Havel rođen je  5. listopada 1936. u  poznatoj praškoj obitelji intelektualaca. Za vrijeme studija počinje aktivno pisati drame, pa su tako prve nastale već 1960. (‘Motormophosis‘ i ‘Obiteljska večer’). Jedan je od pokretača 'Baršunaste revolucije' u kojoj je u Češkoj 1989. godine nenasilno srušen komunistički režim, istoga dana izabran je za posljednjeg češko-slovačkog predsjednika, a nakon osamostaljenja i za prvog češkog predsjednika. Na istu dužnost ponovno je izabran i 1998. Po isteku mandata 2003. godine vraća se dramskome pismu i kazalištu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI