Naslovnica > PREDSTAVE > Huddersfield

Huddersfield

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Višestruko nagrađivana i ekranizirana drama Uglješe Šajtinca stiže i na repertoar Zagrebačkog kazališta mladih.
autorski tim funkcija
Kruno Miljanoblikovatelj zvuka
Hrvoje Novakovićlikovni suradnik
Nika Bokićasistent redatelja
Ana Sarićasistent scenografa
Petra Pršainspicijent
Uglješa Šajtinacautor teksta
Marta Žeguraasistent kostimografa
Željko Začekinspicijent
Tanja Lackoscenograf
Tomislav Zajecdramaturg
Tomislav Zajecautor adaptacije
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Rene Medvešekredatelj
Rene Medvešekautor izbora glazbe
Doris Kristićkostimograf
izvođači uloge
Adrian PezdircIgor
Bernard TomićDuks
Dado ĆosićRac
Damir ŠabanOtac
Filip NolaMarko Ivanović
Mateo VidekIvan
Tina OrlandiniMilica

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971.) jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca, dobitnik niza nagrada među kojima je Europska nagrada za književnost, kao i Sterijina nagrada za dramu Huddersfield 2005. godine. Spomenuta drama ujedno je bila predloškom predstave Jugoslavenskog dramskog pozorišta, koja je u svom desetogodišnjem izvođenju stekla kultni status, kao i istoimenog višestruko nagrađivanog filma.

Mračnom, potresnom i duhovitom pričom o generaciji tridesetogodišnjaka iza kojih su posljedice rata, a koji pred sobom ne vide baš nikakvu budućnost, Šajtinac vješto upravlja. Kao gost nedavno održane ZKM tribine “Čitanje kazališta”, Šajtinac je jednostavno sažeo radnju Huddersfielda: „Četiri muška lika iz istog razreda iste škole koji su se skupili u jednom stanu i eto, odvija se pred publikom muška drama s likovima koje nitko ne voli. Da Igor nakon deset godina nije došao iz Huddersfielda oni se ne bi sastali, a on je mamac da oni izgmižu iz svojih rupa i pokažu svoje pravo lice izgubljene generacije i lica muškaraca koji su inače patetičniji od žena…“.

Povratak jednog od Šajtinčevih likova u rodni grad iz Zapadnog Yorkshirea u Zrenjanin, u hrvatskoj adaptaciji u Karlovac, pokazuje da bi ova priča mogla biti smještena u bilo koji grad južnoeuropskih država u tranziciji koje su prelaskom u tzv. kapitalizam vjerovale da počinje raj na zemlji, a dočekale su ratove, tajkune, kriminal, nezaposlenost i grč u trbuhu. Iz takvih zemalja, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih, tisuće mladih danas svakodnevno odlaze neznano kamo, ne želeći se iza sebe ni osvrnuti, a oni koji ostaju žive život stalna razočaranja i nezadovoljstva.

Huddersfield donosi mračnu, duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jokširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE