Naslovnica > PREDSTAVE > Proces (Gavella)

Proces (Gavella)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Svemoćni, tlačiteljski birokratski aparat koji guta ljudskost i Josef K. stižu u Gavellu u režiji Renea Medvešeka.

Proces je roman Franza Kafke, napisan između 1914. i 1915. godine, a objavljen posthumno u redakciji njegova prijatelja Max Broda tek 1925. godine.

Bizarna je to, birokratska, tragična i gotovo nadrealistična priča koja prati glavnog lika Jozefa K. od trenutka kada se probudi i biva uhićen u vlastitom stanu, te potom osuđen za zločin o kojem mu nitko ne govori, niti se on sjeća da ga je počinio... pa sve do njegove zagonetne smrti u kamenolomu izvan grada...

U sezoni 2017/2018 Proces tiže na repertoar kazališta Gavella i to u režiji Renea Medvešeka, a službena najava glasi ovako:

Razmišljajući o uprizorenju "Procesa" – koji je kod nas iznenađujuće rijetko postavljan na pozornicama – u kazalištu "Gavella", zapitali smo se, naravno, s koje mu strane prići, kako ga pretočiti u scenski jezik, jer riječ je o tekstu koji se s jedne strane svima čini poznatim, a s druge se ukazuje kao, barem ovdje, prilično neistraženi mogući izvedbeni predložak. U tim prvim razgovorima pa i pokušajima raspisivanja, pojavljivale su se i ideje o aktualizaciji, o tome da bi "Proces" trebalo izravnije i nedvosmislenije povezati s onime u čemu živimo. No svako novo zagledavanje u Kafkino pismo sve nas je više udaljavalo od tog puta i vraćalo nas Kafki samom. Naime, pokušaji "prevođenja", "približavanja", vodili su nas k banalizaciji, iznevjeravanju piščeva jedinstvenog postupka i osjećaja svijeta. I autor nam je potiho sugerirao, svojim rečenicama koje bi neprestano izvirivale iz ove ili one knjige: "Dvije zadaće na početku života: svoj krug sve više smanjivati i neprestance provjeravati ne skrivaš li se možda negdje izvan njega."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter