Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Najavljen Eurokaz 2008.

Najavljen Eurokaz 2008.

Milošću ministra konačno useljen u nove prostorije, Eurokaz najavljuje spektakularnu novu sezonu od 21.6 do 3.7., ali i brojne druge planove...
Share on facebook
Share on twitter

Protekle dvije godine svaki je izvještaj o Eurokazu za obavezan sastojak imao i podatak kako se festival praktično nalazi na ulici, prislijen napustiti uredske prostorije u kojima je godinama radio, a jer je zgrada u kojem su se uredi nalazili - denacionalizirana. Eurokaz je doduše urede u dogovoru s novim/starim vlasnicima koristio sve do lani kad je kriza kulminirala, a produkcija ovogodišnjeg 22. festivalskog izdanja ponovno se preselila doslovno u kuhinje njegovih direktorica, Gordane Vnuk i Kornelije Čović

No, kako je urbi et orbi obajvljeno na današnjoj pressici, cijeli je taj imovinsko-pravni triler konačno riješen i to odlučnom reakcijom ministra kulture Bože Biškupića. Naime, nakon što se Grad Zagreb oglušio na Eurokazove molbe za udomljavanjem, rješenje je prmptno pronašao sam ministar uz čiju je preporuku Državni ured za upravljanje imovinom Eurokazu dodijelio na petogodišnje korištenje prostor u Dežmanovom prolazu br. 4., a potom i 200.000 kuna za njegovu sanaciju i ‘dovođenje u red'.

No, dvoetažni prostor osim festivalskog ureda, ubuduće bi po riječima Gordane Vnuk trebao postati i ‘mjesto kritičkog diskursa o izvedbenim umjetnostima' u Hrvata, pa se u njemu planiraju izložbe, okrugli stolovi, projekcije i brojne druge aktivnosti. Ono što pak ne bude stalo u Dežmanov, stat će u prostor Muzeja suvremene umjetnosti, jednom kad bude gotov. Naime, Eurokaz i MSU zajednički su osmislili program izvedbenih umjetnosti za još uvijek nedovršenu novu muzejsku zgradu, a o čemu je na današnjoj pressici ponešto rekao i zamjenik ravnateljice MSU - Tihomir Milovac.

Tako smo saznali da MSU u kazališnoj dvorani nove zgrade, osim projekata koji bi njegove izložbene projekte stavljali u kontekst izvedbenih umjetnosti, planira prikazivati I vlastitu produkciju, od čega dio u suradnji s Eurokazom. Tko će pak biti prvi čovjek kazalište u MSU još se ne zna, jer se prije nekoliko mjeseci ‘kazališni upravitelj' MSU, Mladen Čutura vratio na mjesto dramaturga u Zagrebačkom kazalište lutaka. Doduše, trenutno se sa sigurnošću ne može utvrditi niti tko će biti ravnatelj cijelog MSU, no kako je danas okupljene novinare uvjeravao Tihomir Milovac, tko god to bude - suradnja MSU i Eurokaza ide - dalje.

Jedan od njihovih prvih projekata bit će spoj najnovijih IT tehnologija i izvedbenih umjetnosti, nazvan Interface on Stage, a koji u razdoblju od 3 godine planiraju realizirati s čak pet inozemnih partnera. Prema Milovčevim riječima, MSU trenutno radi na umrežavanju sa sličnim projektima u drugim velikim europskim institucijama, pa bismo jednog dana kad zgrada MSU konačno bude gotova, u njoj trebali gledati i njihove projekte.

No, dok se to sve ne dogodi koncentrirajmo se mi na program ovogodišnjeg, 22. Eurokaza.

Isti je većim dijelom posvećen američkom kazalištu, i to prvi put nakon 1988. kad se bavio tehnološkim teatrom sa Zapadne obale, a kao i tad ugošćava legendarnu Wooster Group.

Skupina čiji jedan od osnivača bio i Willem Dafoe, pod vodstvom Elizabeth LeCompte napravila je pionirske pomake u korištenju tehnologije, zvuka, filma i videa u kazališnim predstavama. No, u Zagreb međutim ne stižu sa svojim najnovijim uratkom Hamletom, već s predstavom iz 2004. Siromašnim kazalištem inspiriranim istoimenim programatskim tekstom Jerzya Grotowskog.

[youtube:http://youtube.com/watch?v=1iW0q4XJp-w]
The Wooster Group

Na Eurokazu će se, kako smo već i prije najavljivali, naći i posljednja predstava skupine The Goat Island, prigodno nazvana The Lastmaker, a koja je prošle jeseni premijerno izvedena u Zagrebačkom Teatru &TD.

Mlade američke snage predstavit će The Nature Theatre of Oklahoma, nazvan prema istoimenoj grupi iz Kafkina romana 'Amerika'. Zvijezde u usponu, urnebesni Nature Theater of Oklahoma, predstavit će se kraćom verzijom svoje hit predstave No Dice iliti Nema šanse, a koja u izvorniku traje 11 sati i nastala je iz više od 100 sati snimki njihovih telefonskih razgovora filtriranih potom kroz formu američkog fenomena, amaterskog 'dinner theatre'... Kako sami kažu, prvi im je to projekt na kojem su išta zaradili...

[youtube:http://youtube.com/watch?v=HpOydeJXxas]

Ameriku s drugom programskom odrednicom - scenskim uprizoravanjem glazbe, povezuje Cynthia Hopkins i njezin Gloria DeLuxe band. Njihovi visoko teatralizirani koncerti posljednjih su godina hit na američkoj sceni, a u Zagreb stiže s onim najnovijim Must Don't Whip Um, premijerno izvedenim u siječnju ove godine.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=JHmQUJESMVk]
Cynthia Hopkins & Gloria DeLuxe: Must Don't Whip Um

Glazbom će se, i to onom sufističkom, baviti i Roysten Abel u projektu Zavodljivost Manganiyara, /naslovna/ a kojeg izvodi 30 izvornih indijskih sufi glazbenika.

No, 'širokim narodnim masama' najveća zvijezda ovogodišnjeg Eurokaza bit će Akram Khan i njegov projekt Bahok nastao za Kineski nacionalni balet, a o kojem smo vam već pisali ovdje, te koji je ujedno i prva njegova koreografija u kojoj sam ne pleše.

[youtube:http://youtube.com/watch?v=P97FLA0PdGQ]
Akram Khan: Bahok

Treći dio programa Eurokaz je rezervitao za domaće snage, Branka Brezovca, Nika Đurića i Anju Maksić, te Simpozij o Branku Gavelli iz kojeg bi se trebali izroditi I performansi studenata režije zagrebačke ADU i asistenta na istoj, Mladena Vukića.

O svemu ovome, kao i o točnim datumima, više idućih dana, a sad evo još samo pregleda programa:

Gostovanja

THE WOOSTER GROUP (SAD): Siromašno kazalište

CYNTHIA HOPKINS & GLORIA DELUXE (SAD): Must Don't Whip Um

GOAT ISLAND (SAD): The Lastmaker

NATURE THEATRE OF OKLAHOMA (SAD): Nema šanse

ROYSTEN ABEL (Indija): Zavodljivost Manganiyara
(kazališno uprizorenje koncerta indijske sufi glazbe)

AKRAM KHAN COMPANY & KINESKI NACIONALNI BALET (Velika Britanija / Kina): Bahok

Koprodukcije

TEATAR &TD & EUROKAZ (Hrvatska): U Agoniji
režija: Branko Brezovec

TEATAR &TD & EUROKAZ (Hrvatska): Toranj loše glazbe
režija: Nik Đurić

TEATAR &TD & EUROKAZ (Hrvatska): Lutkina kuća - Zmija mladožanje
režija: Anja Maksić

TEMAT: BRANKO GAVELLA

radionica

performansi - eseji:

  • Mladen Vukić
  • Anja Maksić
  • Marina Petković
  • Marko Juraga

simpozij

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI