Naslovnica > VIJESTI > INFO > Držić u Zagrebu

Držić u Zagrebu

Dva mjeseca nakon dubrovačke, zagrebačka premijera filma 'Od tartare do urote – Marin Držić' održava se 11.04. u Kinu Europa.
Share on facebook
Share on twitter

Petstota godišnjica Držićeva rođenja obilježava se brojnim izvedbama njegovih djela širom Hrvatske, ali i nekolicinom filmova o velikom renesansnom dramatičaru. 'Libertas', namijenjen velikim ekranima, već je prikazan i na nacionalnoj televiziji, a u prikazivanje je svojom domaćom premijerom nedavno krenuo i dokumentarac s igranim dijelovima 'Od tartare do urote- Marin Držić' Vlade Gojuna.

Film je zamislila dr. Slavica Stojan iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, te je za njega napisala scenarij, a produkcijsku podršku pružila je Brigita Masle, odnosno Camerata Ragusina.

Uz Slavicu Stojan, o Držiću kroz film pripovijeda još šest njenih kolega iz Zavoda od kojih se svaki bavi nekim drugim aspektom života autora i renesansnog Dubrovnika – od genealoškog stabla obitelji Držić i obiteljskih veza s drugim poznatim Dubrovčanima kao što su Benedikt Kotruljević i Cvijeta Zuzorić, preko političko-gospodarske situacije u Dubrovniku, odnosa s Venecijom i Osmanskim Carstvom, ulozi Držića kao đakona u životu Grada, pa sve do urotničkih pisama od kojih je šesto mr. Lovro Kunčević tek nedavno pronašao u arhivu u Firenzi.

Osim autentičnih lokacija, u filmu se koriste snimke različitih izvedbi Držića na hrvatskim pozornicama, prije svega s Dubrovačkih ljetnih igara, a može se vidjeti i prava renesansna dubrovačka trpeza koja je za ovu priliku, prema izvornim receptima što ih je pronašla autorica filma, pripremljena u jednom dubrovačkom restoranu. Tako se na ‘Pometovoj trpezi’ našao kopun punjen jarebicama, mjendulima, grožđicama i suhim smokvama, obložen pancetom, kao i neki drugi izvorni dubrovački specijaliteti tog doba.

Vodič kroz film je Dživo Pešica, stvarni lik iz Držićeva vremena i glumac u svim njegovim komadima, kojeg igra Edi Jertec, a filmu su pridonijeli i drugi poznati dubrovački glumci: Miše Martinović, Perica Martinović, Glorija Šoletić, Edi Jertec, Hrvoje Sebastijan, Žuža Egrenji i Izmira Brautović, dok je narator Tonko Lonza.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI