Naslovnica > VIJESTI > PLES > Šparemblek na filmu

Šparemblek na filmu

Tri plesna filma čije koreografije, ali i režiju potpisuje najveće živuće ime domaće koreografije - Milko Šparemblek, na programu su 4. izdanja 'Plesa u pokretnim slikama'.
Share on facebook
Share on twitter

Program Pokret u pokretnim slikama Centra za kulturu Trešnjevka, koji se bavi jezikom pokreta i plesa na filmu i videu, svoje će četvrto izdanje imati 23. listopada u 20 sati. Na programu su radovi velikana hrvatske plesne umjetnosti, Milka Šparembleka, koji je ujedno i najplodniji domaći autor plesnih filmova. Otišavši pedesetih godina prošlog stoljeća u inozemstvo, u Belgiji i Francuskoj vrlo uskoro počinje surađivati s televizijom i filmskom industrijom. Od tada do danas nastaje mnoštvo filmova za koje je koreografirao te ih režirao, a među najboljima je svakako Gesta za Tina snimljena 1988. godine za Hrvatsku televiziju, film u kojemu pleše i Almira Osmanović.

Na programu će se osim Geste za Tina naći i neobičan francuski film Ljubavnici iz Teruela iz 1961. godine te ekranizacija baleta Fedra. Mnogostrukosti Šparemblekova umjetničkog talenta s pravom se može pridružiti i epitet vrsnoga filmaša, jer mnoge ekranizacije Šparemblekovih koreografija, kao i djela izvorno osmišljena za kameru, odražavaju autorovo razumijevanje medija filma.

***

Pokret u pokretnim slikama program je prikazivanja hrvatskih televizijskih, filmskih i video ostvarenja u kojima su pokret i ples osnovno izražajno sredstvo. Projekcije uvijek prati razgovor s autorima ili poznavateljima njihovog rada, a odvija se u Centru za kulturu Trešnjevka. Do sada su prikazani baletna pantomima Milana Katića, Tajna dvorca I.B., eksperimentalni filmovi Vere Maletić te ekranizacije koreografija Ane Maletić. U studenom su na programu radovi i razgovor s Irmom Omerzo. Organizator programa je TREPS - Trešnjevačka plesna scena koja djeluje u okviru Centra za kulturu Trešnjevka (www.cekate.hr) od 2004. godine. Okuplja zaljubljenike u plesnu umjetnost kroz edukaciju, programe za djecu, organizaciju manifestacija poput susreta plesnih skupina te koprodukciju plesnih projekata.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE