Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Milku Šparembleku Prešernova nagrada za životno djelo

Milku Šparembleku Prešernova nagrada za životno djelo

Najveći živući hrvatski koreograf, Milko Šparemblek, ovogodišnji je dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo, najveće državne nagrade koja se u Sloveniji dodjeljuje na području umjetnosti i kulture.
Share on facebook
Share on twitter

Kako se ističe u obrazloženju nagrade, Šparemblek pripada naraštaju svjetski poznatih umjetnika koji su svojim djelom pridonosili promjeni načina na koji danas razmišljamo o plesu.

Uz Šparembleka nagradu za životno djelo dobio je fotograf Stojan Kerbler, a jedna od nagrada koje za djelovanje umjetnika i kulturnih djelatnika dodjeljuje Prešernov fond, ove je godina pripala i Alanu Hranitelju, kostimografu i dizajneru rođenom 1968. u Zagrebu koji od sredine 80-ih godina 20. stoljeća Hranitelj živi i djeluje u Sloveniji gdje se bavi kazališnom, opernom i filmskom kostimografijom.

Baletni plesač, pedagog, koreograf, redatelj i dramaturg Milko Šparemblek rođen je 1928. godine kod mjesta Prevalje u Sloveniji. Školovao se i počeo s umjetničkim djelovanjem u Zagrebu, gdje je 1948. postao član Baleta HNK. Nakon odlaska u inozemstvo, kao plesač je ostvario niz uspjeha u klasičnom baletu.

Kao koreograf djeluje od 1955. godine, a na scenu je postavio više od 150 baletnih, opernih i dramskih predstava. Međunarodni ugled stekao je kao suradnik u opernim i baletnim kućama u Parizu, Bruxellesu, Lisabonu, Londonu, New Yorku i nizu drugih gradova, gdje je nagrađivan za svoj rad.

Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima se ističu Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2002. godine i Nagrada grada Zagreba, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI