Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > I GKL Split protiv ovakvog ZOK-a

I GKL Split protiv ovakvog ZOK-a

"Zahtjev za odbacivanje nacrta prijedloga novog Zakona o kazalištima i podrška kolegama iz hrvatskih kazališta i umjetničkih organizacija koji su se negativno očitovali o nacrtu", naslov je dopisa koji je umjetničkog osoblje splitskog GKL uputilo resornom ministarstvu.

"Umjetničko osoblje Gradskog kazališta lutaka Split je nakon pomnog iščitavanja i analiziranja nacrta novog prijedloga Zakona o kazalištima, zaključilo da se ovakvim prijedlogom zakona bitno narušava dignitet umjetničkog osoblja zaposlenog u kazalištima iz čega se može iščitati tendencija ukidanja stalnih ansambala, a samim time i stalnih, repertoarnih kazališta.", stoji u dopisu što su ga iz tog splitskog kazališta uputili Ministarstvu kulture i medija.

"Izrazito se protivimo ukidanju stečenih prava umjetničkog osoblja te stoga smatramo da ovaj nacrt zakona treba odbaciti i pokrenuti novu inicijativu izrade kvalitetnog Zakona o kazalištima u koju treba uključiti sve socijalne partnere (sindikate i predstavnike umjetnika).

Novi prijedlog Zakona o kazalištima mora čuvati dignitet umjetnika bez obzira na njegovu dob, biti socijalno osjetljiv na položaj radnika u kazalištima i omogućiti im neometan umjetnički rad temeljen na poštenju, moralu, struci, talentu i empatiji.", zaključuje se u dopisu kojeg potpisuje Umjetničko osoblje Gradskog kazališta lutaka Split.

GKL je drugo od ukupno tri splitska kazališta koje je odbacilo ovakav nacrt zakona, nakon što su to već prethodno učinili njihovi kolege iz HNK. Prethodno su se pak o negativno o nacrtu izjasnili ansambli gotovo svih zagrebačkih gradskih kazališta, te HNK u Varaždinu i Zagrebu, doduše, potonji bez glasova ansambla Drame.

Konačno, ovakav nacrt odbacile su i četiri strukovne udruge: Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika, UNISON - Hrvatski glazbeni savez, Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, ali  i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi.

Svemu tome usprkos, Ministarstvo kulture i medija zasad ne pokazuje namjeru odustati od žurnog upućivanja ovakvog teksta u proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE