Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Kazališno vijeće HNK u Varaždinu jednoglasno prijavilo nalaz revizije DORH-u, potom i predsjednik dao ostavku

Kazališno vijeće HNK u Varaždinu jednoglasno prijavilo nalaz revizije DORH-u, potom i predsjednik dao ostavku

Prilično šokantan nalaz interne revizije, a koji gradonačelnik Varaždina odbija podijeliti s javnošću, Kazališno vijeće proslijedilo je DORH-u, nakon čega su predstavnici Grada u Vijeću dali ostavke.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališno vijeće HNK u Varaždinu više ne postoji, nakon što je jutros ostavku na članstvo u njemu dala Snježana Tramburovskia potom i predsjednik istog tijela, Marijan Varjačić. Potonje nam je potvrdio on sam, proslijedivši nam tekst ostavke:

Poštovana predsjednice Gradskog vijeća, poštovane vijećnice i vijećnici, poštovani gradonačelniče

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom "teatru" ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veeselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 25021.

Marijan Varjačić

No, prije no što je dao ostavku, Varjačić uz jednoglasnu podršku ostalih članova vijeća DORH-u proslijedio porazni nalaz interne gradske revizije provedene nad radom HNK u Varaždinu, a koji je gradonačelnik naručio, ali ga odbija objaviti. To je uostalom i bila eksplicitna preporuka rečene revizije.

Tko i što skriva?

Podsjetimo, Kazališno vijeće imenovala je nakon lokalnih izbora nova gradska vlast, koalicija SDP i nezavisne liste Budimo grad, s obećanjem uvodđenja reda. Vijeće se od  samog konstituiranja uputilo se u temeljitu analizu stanja u kojem se nalazi varaždinski teatar, te vrlo brzo izvjestilo osnivača kako u kući vlada "pravni nered", kao i da su se stekli uvjeti za razriješenje dužnosti intendantice. Tvrdnje i nalazi kazališnog vijeća bili su posve u skladu s izvješćem interne gradske revizije iz 2019. godine, a otkrili su i brojne nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju, od fiktivnih stipendija, do spornih višegodišnjih savjetničkih ugovora Ozrena Prohića.

Nakon što je Kazališno vijeće zatražilo od intendantice da raskine ugovor s Prohićem, a od osnivača da temeljem pronađenog poduzme odgovarajuće pravne korake, cijeli se slučaj prometnuo u ozbiljnu političku krizu. Nezavisna lista Budimo grad inzistirala je da se "od Državnog odvjetništva zatraži očitovanje o pravnoj kvalifikaciji nezakonitosti utvrđenih internom revizijom, kao i da vanjska revizija provjeri cjelokupno poslovanje u posljednjih šest godina", dok je pak gradonačelnik Bosilj odlučio u kazalište poslati još jednu internu reviziju, a potom sakriti njezine nalaze od javnosti dok upravni nadzor ne obavi Ministarstvo kulture, a koji navodno upravo traje.

Porazan nalaz već druge gradske revizije

Bosiljevo ponašanje prilično je teško objasniti već i nakon letimičnog nalaza revizije koju je sam naručio, a u kojem među inim stoji:

"Mišljenje revizije je, da opisano postupanje dovodi u pitanje zakonitost cjelokupnog poslovanja i ostvarenja poslovnih ciljeva ustanove... ujedno otvara i niz pitanja o zakonitosti i ispravnosti postupaka kod obavljanja dužnosti odgovorne osobe/intendantice, odnosno otvara pitanje eventualnog prekoračenja njezinih ovlasti, otvara pitanje pogodovanja zbog omogućivanja korištenja određenih privilegija i koristi pojedinim vanjskim suradnicima i nekim zaposlenicima HNK-a, te u konačnici otvara pitanje nastanka možebitne štete za ustanovu budući da je revizija mišljenja, da su se određene isplate/rashodi temeljile/li na nevjerodostojnoj dokumentaciji koja nije u potpunosti i istinito odražavala poslovne događaje na temelju kojih je nastala.

U skladu s navedenim Kazališnom vijeću se predlaže, da zatraži očitovanje od Državnog odvjetništva (DORH) o pravnom statusu, odnosno pravnoj kvalifikaciji utvrđenih nepravilnosti te da se na temelju tako dobivenog mišljenja poduzmu ili ne poduzmu određene pravne radnje i postupci."

Kako je moguće da nakon ovakvog nalaza interne revizije koju je sam naručio, gradonačelnik odbija ne samo nalaz predati DORH-u već ga i skriva od javnosti, Bosilj će očito morati objašnjavati idućih dana, u kojima vam donosimo i detaljnu analizu cijelog izvješća.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI