Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Zamjenica predsjednika Kazališnog vijeća HNK Varaždin podnijela ostavku

Zamjenica predsjednika Kazališnog vijeća HNK Varaždin podnijela ostavku

Situacija se u varaždinskom HNK dodatno zaoštrila i postala prvoklasno političko pitanje.
Share on facebook
Share on twitter

Pjesnikinja Snježana Tramburovski, zamjenica predsjednika Kazališnog vijeća HNK Varaždin, a koju je u to tijelo neporedno nakon prošlih lokalnih izbora imenovala kolacija SDP-a i nezavisne liste Budimo grad, dala je rano jutro neopozivu ostavku.

U pismu što ga je uputila gradonačelniku, a proslijedila medijima stoji:

 

Poštovani gradonačelniče Bosilj, poštovana predsjednice Gradskog vijeća, poštovani vijećnici i poštovani novinari,

obavještavam vas da dajem ostavku na mjesto članice u Kazališnom vijeću Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. 

U javnom prostoru stvorilo se puno kakofonije i agresivne komunikacije uperene, prije svega, prema  novom Kazališnom vijeću. Ta se komunikacija uglavnom temeljila na polovičnim informacijama i zlonamjernim zamjenama teza, a da se pritom rijetko pogledalo u zaključke i dokumente te nalaze revizije. Svi su ti dokumenti  javni i dostupni te argumentirano pojašnjavaju situaciju svakome tko ih je voljan proučiti.

Moji su razlozi osobne prirode i to nije nešto što će zanimati stanovnike grada Varaždina jer svi smo mi ovdje na neko kratko vrijeme u nekoj ulozi. Nakon svega bit će važno što smo učinili s onim što nam je bilo ponuđeno.

Smatram da sam u kratkom i vrlo intenzivnom mandatu djelovala časno i odradila svoju građansku dužnost.

Hvala na ukazanom povjerenju.

Srdačan pozdrav

Snježana Tramburovski

 

Kome ne odgovara raščišćavanje "pravnog nereda"?

Podsjetimo, Kazališno vijeće kojem je Tramburovski bila zamjenica predsjednika od samog konstituiranja uputilo se u temeljitu analizu stanja u kojem se nalazi varaždinski teatar, te vrlo brzo izvjestilo osnivača kako u kući vlada "pravni nered", kao i da su se stekli uvjeti za razriješenje dužnosti intendantice. Tvrdnje i nalazi kazališnog vijeća bili su posve u skladu s izvješćem interne gradske revizije iz 2019. godine, a otkrili su brojne nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju, od fiktivnih stipendija, do spornih višegodišnjih savjetničkih ugovora Ozrena Prohića.

Nakon što je Kazališno vijeće zatražilo od intendantice da raskine ugovor s Prohićem, a od osnivača da temeljem pronađenog poduzme odgovarajuće pravne korake, cijeli se slučaj prometnuo u ozbiljnu političku krizu. Nezavisna lista Budimo grad inzistirala je da se "od Državnog odvjetništva zatraži očitovanje o pravnoj kvalifikaciji nezakonitosti utvrđenih internom revizijom, kao i da vanjska revizija provjeri cjelokupno poslovanje u posljednjih šest godina", dok je pak gradonačelnik Bosilj odlučio u kazalište poslati još jednu internu reviziju, a potom sakriti njezine nalaz eod javnosti dok upravni nadzor ne obavi Ministarstvo kulture, a koji navodno upravo traje.

Pokušaj da se stvari istjeraju na čistac nije dobro 'sjeo' ni dijelu zaposlenika koji su sazvali konferenciju za medije na kojoj su doveli u pitanje kompetencije i namjere Kazališnog vijeća, i upravo na to - čini se - aludira Snježana Tamburovski u svojoj ostavci kad navodi:

"U javnom prostoru stvorilo se puno kakofonije i agresivne komunikacije uperene, prije svega, prema  novom Kazališnom vijeću. Ta se komunikacija uglavnom temeljila na polovičnim informacijama i zlonamjernim zamjenama teza, a da se pritom rijetko pogledalo u zaključke i dokumente te nalaze revizije. Svi su ti dokumenti  javni i dostupni te argumentirano pojašnjavaju situaciju svakome tko ih je voljan proučiti."

Tko je Snježana Tamburovski?

Snježana Tamburovski rođena je u Varaždinu 1976. godine. Završila komparativnu književnost i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi i radila kao profesor hrvatskog jezika i filmske umjetnosti po školama Varaždinske županije. Poeziju objavljuje u Časopisu Kvaka, Riječi i Zborniku 8. gornjogradskog književnog festivala i na književnim portalima (strane.ba, astronaut.ba, čovjek-časopis). Dobitnica je Književne nagrade „Tea Benčić Rimay“ za rukopisnu zbirku pjesama u prozi „Berba šafrana“ za 2020.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI