Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Zlouporabe i nepravilnosti u poslovanju HNK Varaždin: traži se očitovanje DORH-a

Zlouporabe i nepravilnosti u poslovanju HNK Varaždin: traži se očitovanje DORH-a

Zaključci najnovije sjednice Kazališnog vijeća HNK Varaždin izazvali su burne reakcije: platforma Budimo grad traži da se Državno odvjetništvo očituje o pravnoj kvalifikaciji nezakonitosti utvrđenih internom revizijom. Gradonačelnik tvrdi kako je u tijeku nova revizija i kako kuća nema program iako je on usvojen još u kolovozu. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Kazališno vijeće HNK u Varaždinu održalo je 24. i 27. rujna treću sjednicu u novom sazivu, a nakon što je na prethodne dvije sjednice utvrdilo niz nepravilnosti o kojima smo pisali ovdje, te zaključilo da su se stekli uvjeti za razrješenje intendantice, iznijelo je i detalje o zlouporabama u dodjeli stipendija kazališta, zapošljavanju bez suglasnosti osnivača, nedostatnom angažmanu kućnog ansambla u brojnim produkcijama, odnosno prekomjernom angažiranju gostujućih umjetnika kao i pritužbi redateljice Marine Pejnović koju je aktualno Kazališno vijeće ocijenilo 'žrtvom organizacijskog nereda koji je vladao u kazalištu'.

Zbog svega navedenog Kazališno vijeće zatražilo je od osnivača pravnu ekspertizu, te utvrđivanje eventualne pravne kvalifikacije njihovih nalaza.


Fantomske stipendije, među inim i inženjeru kemije

Kazališno vijeće je tako ustvrdilo ono što je poznato i bilo kojem redovitom gledatelju predstava HNK Varaždin:

"Na temelju podataka unazad više godina (od 2016.) vidljivo je da je repertoar Kazališta donošen i ostvarivan tako da je u predstavama često više gostujućih nego zaposlenih glumaca. To je dovelo do toga da glumci imaju porazno mali broj odigranih predstava u sezoni; poneki nije izašao ni jedan puta mjesečno pred publiku". Pri tome je, tvrdi vijeće, utvrđeno da je s jednom glumicom u pola godine ugovor o radu protuzakonito sklapan čak tri puta, od čega je treći ugovor sklopljen protivno odluci osnivača.

No, daleko su ozbiljniji nalazi kad je u pitanju dokumentacija o dodjeli devet stipendija i plaćanju školarine. Vijeće je utvrdilo da u nijednom slučaju dodjele nije korišten natječaj, da su sve stipendije dodijeljene djeci pojedinih zaposlenika Kazališta, da u nekim ugovorima uopće nije naveden bitan sastojak tj. zanimanje za koje se stipendist školuje,  kao i da su stipendije odobrene za zanimanja koja je postoje u kazališnim sistematizacijama u Varaždinu ni igdje drugdje (npr. politologa i inženjera kemije).

Vijeće navodi: "da su samo troje od devet stipendista zasnovali radni odnos u Kazalištu, da je za stipendije stipendista koji nikada nisu zasnovali radni odnos u Kazalištu isplaćeno ukupno 113 200,00 kn, te da je plaćena školarina u iznosu od 22 000,00 za troje zaposlenika za studij na FOI Varaždin, koji nisu završili ni prvu godinu, a niti je od njih tražen povrat uplaćene školarine."

Utvrđeni su i značajni problemi s planiranjem i realizacijom repertoara, zbog čega se vijeću žalila i redateljica čija je predstava više puta odgađana, a s njom nikad nije potpisan ugovor.

20210930163752-merged


Gradska revizija brojne nezakonitosti u poslovanju ustanovila još 2019.

Na zaključke Kazališnog vijeća odmah je danas reagirala platforma Budimo grad tvrdnjama kako je interna revizija Grada Varaždina još 2019. godine ustvrdila da se HNK Varaždin, najizdašnije financirana gradska kulturna ustanova s proračunom od preko 13 milijuna kuna "godinama vodi na nezakoniti način uz neracionalno trošenje proračunskih sredstava."

U objavi platforme Budimo grad na Facebooku među inim stoji:

"Nemoguće je u kratkoj objavi navesti sve nezakonitosti i nepravilnosti u radu kazališta utvrđene revizijom (Izvješće o internoj reviziji prelazi 100 stranica). Posebno je upozoreno na NEZAKONITO i NERACIONALNO financijsko poslovanje. Podaci o troškovima honorara gostujućih glumaca su neracionalni jer se ne koriste glumački resursi HNK-a (str. 44-45). Također, u pogledu isplata plaća revizija je utvrdila da su zaposlenici primali punu plaću i putne troškove za svoju NENAZOČNOST na radu.

Revizija zaključuje da utvrđene nepravilnosti dovode u pitanje zakonitost cjelokupnog poslovanja HNK i otvaraju pitanje odgovornosti intendantice za štetu koja je nastala (str. 82 Izvješća). Ujedno Kazališnom vijeću predlaže da od Državnog odvjetništva pribavi mišljenje o pravnoj kvalifikaciji utvrđenih nepravilnosti i eventualno poduzimanje pravnih radnji. (str. 83)."

Tvrde i kako je bivši gradonačelnik Čehok imao u rukama izvješće interne revizije, ali ga je "pospremio u ladicu", kao i da su prethodne gradske vlasti bile upoznate s neracionalnim trošenjem proračunskih sredstava, ali nitko nije imao političke volje rješavati probleme zbog podrške  ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i HDZ-a.

"Sada je novo kazališno vijeće utvrdilo još nepravilnosti zbog kojih postoji sumnja u kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, te je zatražilo pravnu ekspertizu od Grada.

Gradonačelniče Bosilj, gradski vijećnici, hoće li se li i dalje skrivati od javnosti bezakonje u HNK i dozvoliti da se novci građana Varaždina troše nezakonito i neracionalno?

Klub članova Vijeća platforme Budimo grad podnio je predsjednici Gradskog vijeća prijedlog da se na idućoj sjednici raspravi stanje u HNK u Varaždinu, da se od Državnog odvjetništva zatraži očitovanje o pravnoj kvalifikaciji nezakonitosti utvrđenih internom revizijom, kao i da vanjska revizija provjeri cjelokupno poslovanje u posljednjih šest godina.", pišu iz platforme Budimo grad.

Gradonačelnik: Cijeli ansambl je protiv Kazališnog vijeća

Večeras je zasjedalo i Gradsko vijeće Varaždina pa je u sklopu aktualnog sata zastupnica Dubravka Novak (Budimo grad) postavila gradskim ocima pitanje hoće li i kako postupiti po nalazima Kazališnog vijeća i u slučaju da se ustanovi njihova vjerodostojnost, pokrenuti pravosudne postupke protiv odgovornih osoba.

Gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) je u odgovoru ustvrdio kako je slijedom nalaza interne revizije iz 2019. prije nešto više od mjesec dana ponovno poslao internu reviziju kazalište i sad čeka njezin nalaz. "Ja znam da ja nisam DORH, niti imam neke takve namjere se baviti istragama, ali ako će se uočiti da postoje indicije da je neko se ogriješio o zakon, obveza svakoga je, pa tako i Kazališnog vijeća i mene kao gradonačelnika da takve stvari prijavimo. Ali ja bi apelirao da se Kazališno vijeće pozabavi onim što je prvenstveno potrebno, a to je da se donese program HNK, jer ako se ne donese do 15.10. nećemo moći aplicirati niti na jednu potporu Ministarstva kulture. A mislim da u HNK imamo jednu lošu situaciju koje je između ostaloga uzrokovalo i ovo Kazališno vijeće, ali intendantica. Ja sam jučer dobio pisma kompletnog glumačkog ansambla koji je apsolutno protiv Kazališnog vijeća, znači tu imamo jednu vrlo čudnu situaciju, izgleda da ću opet morati biti neki medijator da to smirimo i vratimo u normalu jer ja mislim da HNK treba biti kulturna perjanica ovog grada, a ne kazališni slučaj."


Program je usvojen još u kolovozu, a pismo...

Gradonačelnik je, čini se, slabo upućen u rad najskuplje gradske kulturne ustanove jer je aktualno Kazališno vijeće program koji je potpisala aktualna intendantica usvojilo još u kolovozu.

Zakljucci-i-dnevni-red-29.-sjednica-17.8.2021.

Pismo 'ansambla' koje je pak gradonačelnik primio, prema svjedočenju zaposlenika kazališta s kojima smo razgovarali, zapravo je email jednog od članova ansambla upućen Kazališnom vijeću, a koji je intendantica proslijedila gradonačelniku.

Puno pitanja, malo odgovora

Očito je, dakle, da je situacija u HNK Varaždin i više nego problematična i da gradske vlasti za to znaju barem od 2019. godine. Dapače, nalazi Kazališnog vijeća s posljednje tri sjednice sadrže prilično teške optužbe na koje bi Grad morao reagirati. Jednako je razvidno da su međuljudski odnosi u kazalištu na iznimno niskoj razini i da će bez žurne i konkretne reakcije osnivača, tekuću sezonu u najmlađem nacionalnom teatru biti i više nego teško realizirati.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI