Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Ministrica kulture i medija: Članstvo u Kazališnom vijeću HNK u Zagrebu je identično režijskom angažmanu

Ministrica kulture i medija: Članstvo u Kazališnom vijeću HNK u Zagrebu je identično režijskom angažmanu

Ministrica kulture i medija večeras je gostujući na N1 ustvrdila da je biti redateljica ili redatelj u zagrebačkom HNK jednakopravno biti članicom ili članom Kazališog vijeća HNK u Zagrebu. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Upravljačka kriza koja već dulje vrijeme trese HNK u Zagrebu, ušla je u više nego napetu završnicu.

Aktualna intendantica Dubravka Vrgoč po svoj će se prilici kandidirati za treći mandat, a njezina najveća izazivačica trebala bi biti Iva Hraste Sočo, posebna savjetnica ministrice kulture i donedavna članica Kazališnog vijeća istog tog HNK u Zagrebu.

Mi smo, međutim, dokazali da Hraste Sočo nikako, pa ni onda, ne smije biti kandidatkinja na rečenom natječaju, a zašto to ne bi smjela biti Vrgoč jasno je valjda svakome tko je pratio naše tekstove zadnjih godina.

I premda smo jučer objavili neoborive dokaze za sve navedeno, a kamo li one zbog koji Iva Hraste Sočo ne bi smjela biti izabrana za intendanticu, danas je ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, imala potrebu u gostovanju na N1 televiziji neoprostivom analogijom pokušati opravdati kandidaturu svoje miljenice ustvrdivši da, ako se na natječaj za intendaticu ne može javiti Iva Hraste Sočo ne smiju javiti ni redatelji koji su u toj kući radili.

Bilo kome imalo upućenom u funkcioniranje javnog sektora teško je probaviti takvu izjavu, ali ostalima možda treba objasniti.

Pa krenimo redom:

Redatelj/ica angažirana u bilo kojem javnom teatru, pa i u HNK u Zagrebu, potpisuje ugovor koji joj/mu ta intitucija ponudi s uvjetima koje želi. Redatelj/ica nema nikakvog uvida u poslovanje kazališta s kojim surađuje. I nikakav utjecaj na njih.

Član/ica Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu ima uvid u detalje poslovanja kuće na razini koja nije dostupna nikome osim vlasnicima, a najbolji dokaz za to jesu verzije zapisnika 118, sjednice Kazališnog vijeća koje smo mi objavili ovdje i verzija koju je isto to Kazališno vjeće odobrilo za objavu ovdje. Članovi Kazališnog vijeća, pri tom, imaju i mogućnost odbiti financijsko izvješće intendanta odnsono intendnatice, čime aktiviraju potupak za njegovu / njezinu smjenu.

Ili plastičnije ovlasti koje ima Kazališno vijeće, a čijom je članicom donedavna bila Iva Hraste Sočo, prema Statutu HNK u Zagrebu glase  ovako:

Dapače, član/članica Kazališnog vijeća ne smije tijekom mandata umjetnički djelovati u istom kazalištu.

Ministrica kulture i medija, međutim, svemu navedenom usprkos,  izjavljuje kako je pozicija njezine posebne savjetnice i donendavno članice Kazališnog vijeća identična onoj nekog redatelja koji radi u HNK Zagreb?

Ili da citiramo velikana: "Mislite li da smo svi mi volovi?"

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI