Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Stiže drugo izdanje festivala suvremenog cirkusa “Festival neobičnih obitelji”.

Stiže drugo izdanje festivala suvremenog cirkusa “Festival neobičnih obitelji”.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvog izdanja, Festival neobičnih obitelji ponovno stiže u Split – veći, bolji i šareniji! U organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, od 9. do 12. rujna 2021. na 3 lokacije u Splitu 18 umjetnika iz Francuske, Španjolske, Grčke i Hrvatske izvest će 7 predstava.
Share on facebook
Share on twitter

Festival nosi naziv „Festival neobičnih obitelji“ referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i pozornice, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnici samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života. Svojim nazivom ovaj Festival prepoznaje složenost i intimnost svakodnevnih ljudskih odnosa te želi otvoreno razgovarati o svim različitim aspektima životnih odabira koje na kraju od svih nas čine „cirkusante“ u vlastitim okruženjima.

PROGRAM PREDSTAVA:

 

9.9. četvrtak / 20:30 / Amfiteatar Doma mladih

Cie LPM - Tutti frutti (Francuska)

Predstava “Tutti Frutti”, koja je okarakterizirana kao kombinacija Monty Phytona, Tarantinovih filmova i Crne Guje, otvara ovogodišnji festival! Ovaj miks akrobatike, žongliranja, plesa, glazbe, borilačkih vještina, hipnoze, penjanja, grafita i filmova jedna je od najizvođenijih predstava suvremenog cirkusa u 2020. i 2021. godini. Kombinacija smijeha, zabave i vratolomija koja nam svima treba!

10.9. petak / 20:00 / plato ispred Doma mladih

LAZUZ - Baktana (Francuska)

„Baktana“ je susret Akrobata i Žonglera koji je sve samo nije savršen. Žongler je opsjednut svojim svijetom letećih objekata i kontrolom istih, a Akrobat se izražava kroz pokret. Rastrgani između nesporazuma i preispitivanja, njihova vlastita znatiželja vodi ih u ovom neverbalnom susretu…

10.9. petak / 21:00 / Amfiteatar Doma Mladih

Dora Komenda i Lucija Bužančić - Linija (Hrvatska)

Nakon prošlogodišnje prezentacije predstave u nastajanju, “Linija” ove godine ima svoju premijeru na Festivalu neobičnih obitelji! Dođite i pogledajte finalni produkt dvije splitske umjetnice – arhitektice i zračne akrobatkinje Dore Komende i animatorice i ilustratorice  Lucije Bužančić. „Linija“ je predstava o ženi koja se bori sa svojim unutarnjim previranjima dok pokušava ostvariti svoje želje i snove.

10.9. petak / 22:00 / Mala scena Doma mladih

Myrto Petrochilou - [9] (Grčka)

Predstava "[9]" vizualna je poslastica koja nudi neobični multidisciplinarni pristup suvremenom cirkusu s naglaskom na to kako prostor, objekti, zvuk i pokret stvaraju uvjete za novu stvarnost koju svaki gledatelj drugačije doživljava. Radi se o predstavi u nastajanju i ulaz je besplatan. Rezervacija mjesta je obavezna putem obrasca: https://forms.gle/bhcnkohqMYEqG4dW7

11.9. subota / 18:00 / Gradsko kazalište lutaka Split

SÓ. - Xampatito Pato (Španjolska)

U suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Split dovodimo predstavu “SÓ.“ koju će obožavati i odrasli i djeca. Ova obiteljska predstava (preporučena dob je 5+) zabavni je prikaz kako geometrijski oblici kroz igru mogu postati umjetnost.

 

11.9. subota / 20:30 / Galerija Doma mladih

Un loup pour l'homme - Cuir (Francuska)

Nakon megauspješne izvedbe predstave „FACE NORD“ ispred 600 gledatelja na platou Doma mladih u ljeto 2019. godine popularna francuska grupa Un loup pour l'homme vraća se u Split sa svojom novom predstavom "Cuir". Za nju kritika kaže da se radi o "...ogoljenoj, sirovoj, gruboj, nekonvencionalnoj akrobatskoj priči." (Stéphanie Barioz, Télérama, TT)

Obučeni u kožne pojaseve koje se koriste na radnim konjima, Arno Ferrera i Gilles Polet istražuju pojmove vuče i privlačenja pri čemu im pojasevi pomažu da prkose gravitaciji i stalno propituju točku ravnoteže. Dva akrobata održavaju odnos subjekt - subjekt, a ne odnos pobjednik - gubitnik jer ne žele uspostaviti moć jedan nad drugim nego moć s drugim, bez hijerarhije. U ovom komadu iznimna muška snaga susreće se s nježnošću, a muškost i osjetljivost idu ruku pod ruku...

 

12.9. nedjelja / 10:00 / Planinarski dom Umberto Girometta, Mosor

Cirkus na margini - Petra Najman (Hrvatska)

U suradnji s Mosor Film Festivalom, mlada umjetnica Petra Najman u nedjeljno jutro izvest će svoj site-specific zračni performans ispred planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru. Petra Najman mlada je cirkuska umjetnica iz Zagreba koja se posljednje tri godine formalno obrazuje u cirkuskim školama u Francuskoj i Italiji.

POPRATNI PROGRAM:

 

5.9. nedjelja / 20:00 / Ljetno kino Bačvice

Kino Cirkus – Dumbo

 

Druženje s cirkusantima započnite već u nedjelju uz animirani filmski klasik „Dumbo“ koji ove godine slavi 80. obljetnicu. Ova dirljiva Disneyeva filmska avantura o letećem sloniću vraća nas na temeljne vrijednosti i uči kako da svoje mane pretvorimo u prednosti, ali i da iz različitosti proizlazi pravo bogatstvo.

10. i 11.9. petak i subota / 11:00 / festivalski ured
kave s umjetnicima

 

U petak i subotu ujutro družimo se s umjetnicima čije predstave gledamo na Festivalu uz kavu i kroasane. 10. rujna s ekipom Cie LPM (predstava Tutti Frutti), 11. rujna s ekipom Lazuza (predstava Baktana) i Dorom Komendom i Lucijom Bužančić (predstava Linija). Dođite i pitajte ih sve što vas zanima o životu cirkuskih umjetnika!

 

11.9. subota / 12:00 / Beton kino

projekcija filma „Ovo bi mogao biti cirkus“

 

Eksperimentalni film dokumentarističke note »Ovo bi mogao biti cirkus« tematizira postojanje brojnih neiskorištenih građevina i lokacija u Zagrebu i istovremeno beskućništvo umjetnosti-u ovom slučaju cirkusa. Ovo je prvi film Nikole Mijatovića, u kojem uz pomoć Josipa Bolonića i nekolicine prijatelja obrađuje temu lokalne pozicije još uvijek mlade suvremene cirkuske umjetnosti, koja je također i regionalno primjenjiva.

Prepušteni svakodnevnom propadanju napušteni objekti ukazuju na nemar i nebrigu onih u čijem su vlasništvu, kao i na neosjetljivost istih na društvene i umjetničke potrebe ljudi koji žive i stvaraju SADA.

Ulaz je besplatan, ali je rezervacija mjesta obavezna putem obrasca: https://forms.gle/7r41fjehzcDD9sZh9

13 – 15.9. ponedjeljak – srijeda / 10:00 – 13:00 / Dom mladih (točna lokacija biti će potvrđena)
radionica akrobatike s Un loup pour l'homme

 

Un loup pour l’homme kolektiv svjetski je poznat po svojem inovativnom istraživanju partnerske akrobatike (partners acrobatics / hand-to-hand acrobatics) na koju gledaju kao fizičku konfrontaciju i nadopunjavanje dva ili više tijela.

U fokusu ove radionice je istraživanje što dva ili više tijela mogu postići u prostoru kroz „akrobatske igre“: razvijanje povjerenja u druge, odnos teže i protuteže, prijenosa osobe dok je aktivna i pasivna, kretanje kroz prostor na povezani način, istraživanje i pobijanje gravitacije…

Radionica je namijenjena cirkuskim profesionalcima i rekreativcima, plesačima i drugim osobama koje interesira fizički rad na tijelu i suradnja s kolektivom. Maksimalan broj polaznika/ca je 10 (dobna preporuka: 14+).

Cijena: 300,00 HRK

Prijave su obavezne putem obrasca: https://forms.gle/G7JSDbB4Za79EUqX7

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI