Stiže prva edicija festivala suvremenog cirkusa “Festival neobičnih obitelji”!

U organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, a od 10. do 13. rujna 2020. na tri lokacije u Splitu izvest će se šest predstava renomiranih umjetnika iz Francuske, Španjolske i Hrvatske!

Split će u rujnu 2020. dobiti svoj mali, ali ponosni, prvi festival suvremenog cirkusa. Festival neobičnih obitelji okupit će umjetnike iz tri država kroz šest predstava koje će u intenzivnom četverodnevnom programu splitskoj publici prikazati vrhunske monade cirkuskih obitelji iz cijele Europe. Nije slučajno da se ova karavana iskrcala baš u Splitu. Znaju za grad kroz 10 godina rada suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i 5 godina rada HALE 100, rezidencijskog prostora za suvremeni cirkus koji je do sada ugostio 60 umjetnika i više od 50 različitih programa. Stoga je prva edicija ovog festivala prilika da se proslave ovi jubileji u krugu najšire moguće obitelji. A to je samo početak.

Festival se svojom programskom selekcijom želi prezentirati kao okupljalište umjetnika i publike željne visoko kvalitetnih, inovativnih, kritičnih i angažiranih predstava suvremenog cirkusa. Prostori Doma mladih, centra grada i Mosora poslužit će kao mjesta stvaranja intimnog odnosa između umjetnika i publike, one postojeće i one nove koja će se tek upoznati sa svijetom suvremene cirkuske umjetnosti, njezinim razvojem, značajem, žanrovima i trendovima.

Festival nosi naziv Festival neobičnih obitelji referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i cirkuskog šatora, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnici samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života. Svojim nazivom ovaj Festival prepoznaje složenost i intimnost svakodnevnih ljudskih odnosa te želi otvoreno razgovarati o svim različitim aspektima životnih odabira koje na kraju od svih nas čine „cirkusante“ u vlastitim okruženjima.

PELAT by Joan Català

Broj festivalskih ulaznica je ograničen, a samo će manji broj biti dostupan za kupnju na ulazu, sat vremena prije početka predstave.

Festivalska ulaznica vrijedi za sve dane festivala i obuhvaća tri predstave s naplatom ulaska – Instable, Bubble i Homenaje, a nabaviti je možete ovdje.

 

PROGRAM PREDSTAVA

10.9. četvrtak / 21:30 / plato ispred Doma mladih

Les Hommes penches - Instable (Francuska)

Predstava Instable od svoje premijere je jedna od najizvođenijih akrobatskih predstava u Europi!

 

11.9. petak / 21:30 / Amfiteatar Doma mladih

El Lado Oscuro de las Flores - Bubble (Španjolska)

“Bubble” je okršaj dva akrobata – istovremeno sirov, intenzivan, ali i intiman i romantičan.

 

12.9. subota / 19:00 / ispred Zlatnih vrata

Joan Catala - Pelat (Španjolska)

Predstava koja briše granice između cirkusa, plesa, kazališta i performansa, kao i granice između scene i publike.

 

12.9. subota / 21:30 / Amfiteatar Doma mladih

Dora Komenda i Lucija Bužančić - Linija (Hrvatska)

“Linija” je hibrid između suvremene cirkuske predstave i animiranog filma.

 

13.9. nedjelja / 10:00 / Planinarski dom Umberto Girometta, Mosor

Piste d'Azur - Nos (Francuska)

Na Mosor se penje 12 studenata cirkuske škole Piste d'Azur iz Francuske! Predstava Nos je izjava njihovog najdubljeg uvjerenja: bez obzira na to što se u svijetu događa, na kraju će uvijek biti mjesta za zabavu!

13.9. nedjelja / 21:30 / plato ispred Doma mladih

En Diciembre - Homenaje (Španjolska)

Homenaje je tragikomedija koja putuje od smrti do ljubavi nastala kao posveta preminulom bratu glavne protagonistice.

 

POPRATNI PROGRAM

11.-13.9.2020 / 11:00h / festivalski ured

kave s umjetnicima

Dan nakon izvedbe, družite se s umjetnicima uz kavu i kroasane – dođite, pitajte ih sve što vas zanima o životu cirkuskih umjetnika!

 

11.9.2020 / 11:00h / Beton kino

pitch session u suradnji s Deskom Kreativne Europe

Upoznajte hrvatske cirkuske umjetnike i projekte/produkcije na kojima rade kroz kratke sedmominutne prezentacije!

 

11.9.2020. / 17:00h / Amfiteatar Doma mladih

tribina

U suradnji s Cirkoramom zbit će se tribina o hrvatskoj suvremenoj cirkuskoj sceni i javnim kulturnim politikama!

 

11.9.2020. / 18:00 / Beton kino

dječji cirkuski film: Ernest i Celestine

Rezervacije mjesta za ovaj animirani film obaviti možete ovdje.

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE