Naslovnica > VIJESTI > Cirkuske radionice za djecu i mlade na otvorenom

Cirkuske radionice za djecu i mlade na otvorenom

ROOM 100 i Cirkus Kolektiv najavljuju trodnevnu cirkusku radionicu na otvorenom! Radionice su namijenjene za djecu i mlade od 7 do 25 godina, a održat će ih skupina studenata francuske cirkuske škole okupljena pod nazivom Circastik kolektiv.
Share on facebook
Share on twitter
ROOM 100 i Cirkus Kolektiv vas pozivaju na trodnevnu cirkusku radionicu na otvorenom! Radionice su namijenjene za djecu i mlade od 7 do 25 godina, a održat će ih skupina studenata francuske cirkuske škole okupljena pod nazivom Circastik kolektiv.
Studenti cirkusa u dobi od 18 do 26 godina dolaze iz sedam različitih zemalja, a zajednička želja im je dijeliti znanje s vršnjacima putem održavanja cirkuskih radionica na svojoj turneji po jugoistočnoj Europi u kojoj je jedna od postaja i Split.
Radionice se održavaju u ugodnom ambijentu Turske kule i bit će podijeljene na dvije grupe:
____________________________________________
////// DJECA 7 do 14 godina
trajanje: 14.-16.9.2020.
jutarnja grupa: 9-11 h
popodnevna grupa: 16-18 h
Ove radionice su usmjerene na upoznavanje i istraživanje cirkusa kao fizičke i kreativne discipline. Zajedno sa mentorima djeca prolaze tzv. parkour igralište na kojem uče razne cirkuske vještine: manipulaciju objektima (loptice, čunjevi, hula hoop-ovi), podne akrobacije, acroporte i zračne akrobacije (statični trapez). Na ovaj način, kroz igru, djeca imaju priliku upoznati svaku disciplinu zasebno.
Kotizacija: 150 kn
Prijave se vrše putem ovog obrasca.
____________________________________________
////// MLADI 15 do 25 godina
trajanje: 14.-16.9.2020.
jutarnja grupa: 11-13 h
popodnevna grupa: 18-20 h
Radionice namijenjene mladima usmjerene su učenju pojedinih cirkuskih vještina za koje pojedinci_ke iskažu interes. Kroz trodnevnu edukaciju sa cirkuskim umjetnicima Cirkastik projekta, polaznici_ce će fizički i kreativno istraživati i učiti vještinu koju odaberu.
Izbor cirkuskih vještina je sljedeći:
- partnerska akrobatika
- žongliranje
- hula hoop
- statični trapez
- slack rope
Kotizacija: 150 kn
Prijave se vrše putem ovog obrasca.
[Partnerska akrobatika]
Acroporte ili partnerska akrobatika je disciplina koja se sastoji od toga da nosač ili baza istražuje različite pozicije držeći letača u ravnoteži na rukama, kao i dinamične elemente u kojima može sudjelovati više baza. Cilj ove radionice je rad sa različitim bazama i letačima i rad na povjerenju i suradnji. Radionica se sastoji od kolektivnog zagrijavanja kako bi se kod polaznika stvorilo povjerenje u grupu i između partnera. Na kraju radionice slijedi zajedničko istezanje.
[Žongliranje]
Ova radionica usmjerena je istraživanju nekih tehnika i metodologija koje pružaju mogućnost otkrivanja netradicionalnog žongliranja. Polaznici_e će se igrati s prostorom, tijelom, ritmom i drugim elementima koji mogu obogatiti žongliranje i dati mu osobni pečat.
Radionica je otvorena svakome tko želi otkriti nekonvencionalne načine žongliranja. Loptice, čunjevi, ringovi ili bilo koji drugi objekt koji se može bacati u zrak- su dobrodošli.
[Statični trapez]
Ovo je jedna od starijih cirkuskih zračnih disciplina. Sa dva užeta i šipkom koja ih spaja na visini od 1, 50 m, statični trapez daje cirkuskom umjetniku određenu slobodu pokreta i istraživanja svog tijela u zraku. Kroz trodnevnu radionicu, polaznici_ce će imati mogućnost upoznati ovaj objekt kroz fizički i kreativni proces, naučiti osnovne i naprednije figure koje će kasnije moći razvijati. Zagrijavanjem i vježbama snage tijelo će se pripremiti za rad i učenje figura na trapezu. Kroz vođene igre i improvizacije, polaznici_ce će moći kreativno istražiti statični trapez kao objekt.

[Hula Hoop]
Ova radionica donosi otkrivanje hula hoopa na mnogo različitih načina - kroz bacanja, izolacije, rolanje preko tijela i užitak koji stvara „flow”. Izazovi koordinacije pokreta savladavati će se na zabavan način.

[Slack-rope]

Za razliku od napetog užeta, opušteno uže slobodno visi iz dvije fiksne točke, nalikujući na osmijeh. Dugačko je 5 m i može se objesiti između dva drveta, dopuštajući da se po njemu hoda, ljulja, leži, visi i još mnogo toga. S dolaskom na ovu radionicu polaznici će otkriti brojne mogućnosti koja pruža uže, pokušati pronaći balans i naučiti neke od lakših i težih figura, te prvenstveno će se zabaviti i uživati. Za zagrijavanje i pripremu tjelesnih refleksa igrati će se razne igre na užetu i ispod njega. Prije samog dolaska na uže uvježbavati će se balans kroz grupne igre, nakon čega slijedi najzanimljivi dio: uspon na uže i ljuljanje u zraku!
Maksimalan broj polaznika za svaku od radionica:
Acroporte: 14
Žongliranje: 10
Hula hoop: 6
Statični trapez: 6
Slack-rope: 6
BIOGRAFIJE:

Lena Chartier (Francuska): Lena je baza u ruskoj ljuljački i acroporte vještini. Odrasla je u cirkuskoj školi na jugu Francuske (Turbul kod Nimesa) koju su osnovali njezini roditelji. Prakticira cirkus i živi u tom okruženju cijeli život. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’Azur (Francuska) s namjerom da nastavi školovanje na cirkuskoj akademiji.

Garance Mansuino
(Francuska) trenira cirkus od svoje 8. godine u cirkuskoj školi Piste d’Azur koju trenutno i pohađa. Specijalizirala je stojeve i acroporte. Nakon što završi ovu školu želi upisati jednu od cirkuskih akademija.
Zea Mathez (Švicarska) trenira cirkus od svoje 12.godine. Od tada se oprobala u mnogo različitih cirkuskih vještina: trapez, duo trapez, acroporte, straps i ruska ljuljačka. Voli dijeliti svoje znanje i upoznavati nove ljude. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’ Azur s namjerom da postane cirkuska umjetnica.

Maud Baptiste
(Francuska) trenira cirkus od 8.godine. Specijalizirala se u akrobatici i kontorzijama. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’Azur i uz navedene vještine uči i acroporte.
Danielo Amaya (Bogotá, Columbia)
2013. kao mladi student inžinjerstva otkriva cirkusku zajednicu na ulicama Bogote. Topla dobrodošlica i osjećaj svakodnevnog izazova tjeraju ga da se zaljubi u cirkus. Razvija nekolicinu projekata umjetničke kreacije, pedagogije i organizira razne događaje. Nakon nekoliko godina odlučuje se potpuno posvetiti sebi i umjetnosti. 2019. se priključuje profesionalnom programu “Pokret i cirkuski umjetnik” u Regionalnom centru za cirkuske umjetnosti Piste d’ Azur.

Gregoire Gisselmann
(Francuska)
Sa 21 godinom otkriva cirkus kroz Internacionalnu cirkusku školu Granade (CAU, Andaluzija). Nakon CAU odlučuje nastaviti školovanje u cirkuskoj školi Plus Petit Cirque du Monde u Parizu. Kroz trogodišnje školovanje istražuje razne načine izražavanja kroz loptice za žongliranje i akrobatiku. Njegov cilj je započeti vlastitu kreaciju i okusiti život profesionalnog cirkuskog umjetnika u cirkuskoj školi Piste d’Azur.
Angela Wortgatsch (Beč, Austrija) otkriva hula hoop sa 17 godina i od tada pronalazi mnogo načina manipulacije ovim objektom. Svoju cirkusku vještinu spaja sa klaunskim karakterom. Prije profesionalne formacije u cirkuskoj školi Piste d’Azur radila je sa mladima u Beču, gdje stječe puno iskustva na pedagoškom polju.
Petra Najman (Zagreb, Croatia)
Sa 12 godina otkriva cirkus i zračnu akrobatiku u Zagrebu, pohađajući redovne treninge i sudjelujući na brojnim cirkuskim radionicama u udruzi Cirkorama. Igrala je u dvije cirkuske predstave “Danse Macabre-pokušaj vertikalnog povratka” i “I do You do”, te nastupala u brojnim cabaretskim performansima. Sa 18 godina odlazi u cirkusku školu Turbul (Nimes, Francuska) gdje završava edukaciju za cirkusku pedagoginju za djecu i mlade te dobiva diplomu (BIAC). Nakon toga upisuje profesionalnu cirkusku formaciju u Regionalnom centru za cirkuske umjetnosti Piste d’Azur, gdje trenutno uči cirkus kao izvedbenu umjetnost i specijalizira se za statični trapez. Trenutno igra u predstavi “Nos” Cirkastik Projekta i radi na novom solo projektu “Moja smrt i ja” koji spaja lutkarstvo i cirkus.
Viola Fossi (Firenca, Italija) je povezana sa svijetom cirkusa od svoje 8.godine. Posljednjih 5 godina trenira slack-rope. Svoj put je započela u maloj cirkuskoj školi "En Piste" u Firenci, gdje dobiva priliku za izvedbu i upoznavanje cirkuskih umjetnika iz cijele Europe. Kasnije se odlučuje upisati profesionalnu cirkusku školu, zbog čega odlazi u Francusku gdje godinu dana radi kao cirkuska pedagoginja u Strasbourgu i trenira slack-rope. Konačno 2019. upisuje cirkusku školu Piste d’Azur.
Radionice Cirkastik projekta realiziraju se u suradnji Cirkus Kolektiva i ROOM 100 i uz financijsku podršku Teatroskopa i općine Grasse.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI