Search
Close this search box.

Otvorene prijave za scenarističku radionica “Pisanje zavičaja”

Strukovna udruga SPID - Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela objavljuje poziv za sudjelovanje u scenarističkoj radionici Pisanje zavičaja koja će se održavati online tijekom listopada i studenog, pod vodstvom scenaristice Mateje Posedi.

Ova radionica otvara mogućnost da se sve one dogodovštine za koje se jednom izgovorilo da su „za film“, napokon scenaristički istraže i obrade.

Radionica otvara mogućnost pomnijeg promišljanja filmske priče smještene u konkretnu sredinu s bogatom osobnošću, bilo da je to kvart u gradu ili nepoznato selo u provinciji. U skladu s konkretnim odabirom mjesta radnje, radionica otvara mogućnost pisanja dijaloga na narječju ili slengu. Što veći odmak od književnog jezika, to bolje!

Suština radionice je u upotrebi stvarnih sjećanja, sretnih ili nesretnih događaja, nestašnih anegdota, zanimljivih likova i svega ostalog kao podloge za filmski scenarij ili sinopsis (kratki sadržaj) te treatment (razrađeni sadržaj) za dugometražni igrani film. Promišljanje i razrada spomenutih odigranih trenutaka u vlastitom ili tuđem životu s kojim smo upoznati, olakšava potragu za temom filma, ali je i usložnjava na način da iziskuje upotrebu nužnih scenarističkih i dramaturških alata.

Ime radionice označava potragu za raznovrsnim krajolicima, društvenim odnosima vezanih uz konkretnu sredinu te prepoznatljivim likovima. Svi ti elementi potencijalno omogućuju stvaranje svojevrsne dokumentarističke slojevitosti u igranoj filmskoj priči. Ime se jednako tako odnosi na roman Slobodana Novaka Izgubljeni zavičaj, u kojem se protagonist vraća u rodni kraj dok mu istovremeno naviru sjećanja iz djetinjstva. Ova radionica polazi upravo od sjećanja i vraćanja u davno ili blisko proživljene trenutke.

Vrijeme i način održavanja

Radionica će se održavati jednom tjedno tijekom listopada i studenog (devet tjedana) vikendom u poslijepodnevnim terminima (točan termin potvrdit će se naknadno, u dogovoru s polaznicima). Prvi susret očekuje se 2.10.2021. godine.

Način održavanja je online, putem Zoom aplikacije te putem mailova koji će se koristiti za slanje pisanih radova.

Radionica je besplatna za sve sudionike!

Tko se može prijaviti?

Prijaviti se mogu svi koji su zainteresirani za oblikovanje priče u formi scenarija ili sinopsisa, bez obzira na prethodno iskustvo u filmskoj umjetnosti. Poželjno je da kandidati imaju interes za pisanje na slengu ili narječju, kao i želju za potragu za filmskim pričama u sebi i oko sebe.

Kako se prijaviti?

Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju te nekoliko stvarnih događaja, tj. anegdota, detalja, motiva ili opisa osoba - bilo da ste ih proživjeli ili samo o njima načuli - a s kojima biste voljeli krenuti u razrađivanje priče.

E-mail adresa za prijave i pitanja je: mposedi.radionica@gmail.com.

Prijave se šalju do 18. 9. (do ponoći), a polaznici će o rezultatima biti obaviješteni 25. 9. 2021. godine.

Tko vodi radionicu?

Mateja Posedi završila je Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu te Filmsku dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom diplomskog studija napisala je dva cjelovečernja filma na kajkavskom narječju. Dobitnica je druge nagrade Marin Držić za dramu Međimurski lepi dečko, kao i druge nagrade HNK Mostar za dramu Visoke frekvencije. Prije upisa na ADU i sama je sudjelovala na mnogim filmskim i scenarističkim radionicama u Blanku, Kinoklubu Zagreb, Palunku te Školi medijske kulture. Članica je strukovne udruge SPID.

Radionica Pisanje zavičaja odabrana je u okviru internog poziva za projekte članova udruge SPID “Kriziranje 2021”. Rad strukovne udruge SPID - Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE