Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Iznenada preminuo Saša Anočić

Iznenada preminuo Saša Anočić

Višestruko nagrađivani glumac, redatelj i pedagog iznenada je preminuo noćas u 52. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Saša Anočić rođen je 19.05. 1968. u Osijeku gdje završava osnovnu i srednju školu (gimnazija). Nakon gimnazije upisuje studij Hrvatski jezik i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Treću godinu studija prekida i 1991.g. javlja se u ZNG. Nakon rata 1992.prekida studij Hrvatskog jezika i književnosti te upisuje glumu na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb (dislocirani studij u Osijeku),u klasi prof.Drage Krče i Damira Munitića.

Diplomirao je 1996.g.Od 1994. do 2000 u stalnom je angažmanu u HNK Osijek, gdje ostvaruje velik broj zapaženih uloga. U to vrijeme zajedno sa Ksenijom Zec osniva NUS Barutana i počinju prve produkcije u koprodukciji s teatrom EXIT.

Isprva je kao glumac zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a odatle u Kazalište Trešnja, članom čijeg glumačkog ansambla postaje 2003. godine.

U Trešnji ostvaruje brojne zapažene uloge; između ostalog je i Strašilo u Čarobnjaku iz Oza, Otac u Mami kao priči, Lumiere u Ljepotici i Zvijeri, Fagin u Oliveru Twistu, igra u predstavi Ne, prijatelj!...

Bio je i ravnatelj kazališta Trešnja, a na pozornici tog kazališta režirao je predstave: Alisa (prema onoj U zemlji čudesa L. Carrolla); Pinocchio i Frankenstein, za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju.

Nakon odlaska iz Trešnje započinje njegova suradnja s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Od 2016. radi na Akademiji prvo kao vanjski suradnik, pa kao zamjena da bi se 2018. zaposlio na neodređeno u statusu umjetničkog suradnika. Od 2009. predaje kao gost predavač na ADU u Zagrebu.

U ostalim našim kazalištima kao redatelj postavio je na scenu naslove: Komšiluk naglavačke (u riječkom HNK Ivan pl. Zajca); Noževi u kokošima, To samo Bog zna, Kauboji (za režiju ove predstave nagrađen je i Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom "Dubravko Dujšin", Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje..., a i predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade) i Nemirne noge (u Teatru EXIT); Kad se mi mrtvi pokoljemo te O medvjedima i ljudima (u SK Kerempuh); Smisao života gospodina Lojtrice te Niko i ništ (u KNAP-u), nerijetko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta.

Od filmskih uloga valja izdvojiti one u filmovima: Kauboji; Koko i duhovi; Libertango; Crnci; Zapamtite Vukovar; Gospođa za prije; Armin; Mrtvi kutovi; Leti, leti; Prezimiti u Riju; Chico; Anđele moj dragi...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI