Naslovnica > VIJESTI > INFO > ‘Kauboji’ za Oscara

‘Kauboji’ za Oscara

Film 'Kauboji' redatelja i scenarista Tomislava Mršića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu za prestižnu američku nagradu Oscar u kategoriji filmova na stranom jeziku.
Share on facebook
Share on twitter

Objavilo je to Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD), čija ga je komisija tajnim glasovanjem odabrala natpolovičnom većinom.

"Znam da izgleda kao znanstvena fantastika ući u nominaciju za Oscara, ali mi volimo znanstvenu fantastiku. Već imamo neke ideje za kampanju za film, ali ništa još konkretno jer smo i mi tek saznali za kandidaturu", rekao je redatelj filma Tomislav Mršić na konferenciji za novinare.

Njegov je film odabralo sedamnaestero članova komisije, predstavnika svakog ogranka Društva, s obzirom na to da američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti traži da film kandidara široki kreativni potencijal filmske industrije države iz koje film dolazi.

U konkurenciji su mu bili Projekcije Zrinka Ogreste, Šegrt Hlapić Silvija Petranovića, Hitac Roberta Orhela, Šuti Lukasa Nole, Simon Čudotvorac Petra Oreškovića, Happy Endings Darka Šuvaka, Vis-a-Vis Nevija Marasovića, Visoka modna napetost Filipa Šovagovića i Broj 55 Kristijana Milića.

Kauboje, a koji su nastali prema istoimenoj kazališnoj predstavi, u hrvatskim je kinima pogledalo 40 tisuća gledatelja, a sada kreće njegov festivalski život - pozvan je na filmski festival u San Franciscu, koji nije natjecateljski, no s kojega su zadnjih godina filmovi koje je publika proglasila najboljima dobivali Oscare. Film bi u listopadu i studenom trebao sudjelovati na desetak festivala, od Tuzle, Slovačke, do Helsinkija i Texasa, a kreće i u distribuciju u Poljskoj.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI