Naslovnica > PREDSTAVE > Osmi povjerenik (Gavella)

Osmi povjerenik (Gavella)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drugo ukazanje trećićanskog dijalekta na domaćim pozornicama u Gavellu stiže zahvaljujući Saši Anočiću.

Najnagrađivaniji domaći roman u recentnoj povijesti, Osmi povjerenik Renata Baretića objavljen je 2003., a već dvije godine kasnije pretočen je u predstavu HNK Split. Nažalost, ne s jednakim uspjehom jer je produkciju u režiji Ivice Kunčevića, kritika - pokopala.

U međuvremenu su započele i pripreme za filmsku adaptaciju istog naslova, koju bi prema vlastitom scenariju trebao režirati Ivan Salaj, a u Gavelli su romanu odlučili dati još jednu šansu na pozornici. Posao dramatizacije povjerili su Dori Delbianco i Saši Anočiću, s tim da potonji predstavu i režira.

Ako pak knjigu ni do danas niste pročitali znajte da njezina temeljna priča ide ovako:

Siniša Mesnjak je istaknuti političar mlađe generacije kojem obavještajno podzemlje smješta aferu s prostitutkom iz Bjelorusije, pa ga premijer odlučuje do daljnjega skloniti na sigurno mjesto, izvan dohvata javnosti. Šalje ga na izolirani otok Trećić na kojem treba uspostaviti lokalnu vlast jer otočani odbijaju formirati stranke i održati izbore. Na otoku na kojem ne dopire ni signal mobilne mreže, na kojem nema ni struje ni vode i na kojem žive starci koji su penzije zaradili u Australiji, a koje svakog petka opskrbljuje gliserima talijanska mafija, osmi po redu vladin povjerenik nailazi na čudan dijalekt i još čudnije karaktere. Kroz vrijeme provedeno na otoku u društvu svoga prevoditelja Tonina Smeraldića mladi političar počinje život promatrati drukčije, a političke ambicije zamjenjuju drugi interesi. 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE