Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Apelu za HNK Zagreb pridružilo se još 125 potpisnika, a poslali su i novo priopćenje: Istina boli

Apelu za HNK Zagreb pridružilo se još 125 potpisnika, a poslali su i novo priopćenje: Istina boli

"Govoriti o akademicima, doktorima znanosti, profesorima emeritusima da su osobe “neostvarenih ambicija” može samo netko čije su namjere izrazito opasne po hrvatsku kulturu i obrazovanje.", stoji među inim u tekstu.
Share on facebook
Share on twitter

Apelu za spas HNK koji je jučer uputilo 12 doajena hrvatske kulture, pridružilo se u međuvremenu još 125 potpisnika, među kojima su i brojna iznimno ugledna imena. S adrese s koje je apel upućen javnosti, pristiglo nam je pak i novo priopćenje naslovljeno 'Istina boli', a koje prenosimo u cijelosti.

***

 

Istina boli

 

Da. Istina boli, pogotovo one zlonamjerne kada ta trula istina ostane gola poput trule banane kad joj se ukloni jednako tako trula kora. U posljednjoj eskapadi uprave HNK-a, koja je umjetnicima “svetu” pozornicu jučer iskoristila za konferenciju pokunjenih glava pojedinaca iz redova ansambla Drame i Baleta (iz Opere nije bilo nikoga osim direktora…), sve kako bi diskreditirala pojedince koji su vrlo jasno svojim potpisom stali iza pisma koje je jučer objavila “Inicijativa za spas HNK”, poštovani g. Buljan nije se udostojio niti točno prenijeti adresu na koju se javilo već više od 100 umjetnika Hrvatske. Za njegovu informaciju, točna adresa glasi apelzaspasHNK@gmail.com, a ne “zaposlenici” kako je javno izjavio. No to je nastavak jednog već povijesno dugog načina insinuiranja, laganja i obmanjivanja kako javnosti tako i zaposlenika i umjetnika HNK-a. Gospodin Buljan, među ostalim ističe:

  • Ne možemo dozvoliti da se netko neprestano poziva na tu famoznu sintagmu zaposlenici, ovo je HNK, njega čine umjetnici.

Ne, g. Buljan, HNK ne čine samo umjetnici. Tu su još upravo ti brojni zaposlenici bez kojih bi umjetnici mogli samo nastupati bez svjetla, kostima, scenografije, pozornice i svega drugoga što svojim stručnim obrazovanjem stvaraju zaposlenici.

Nadalje, gđa Vrgoč spominje riječ “obračun” i tu se možemo složiti – ovo je obračun istine i laži. Direktor Baleta spominje umanjivanje uspjeha umjetnika – netočno. Potpisnici ovog pisma naglašavaju ono što nije učinjeno, a smatraju da zagrebački HNK to zaslužuje!

U dokumentu koji je podijeljen novinarima, pa tako i objavljen u medijima, spominju se neke baletne i operne predstave, uspješnice ove uprave. Ne ulazeći u kvalitetu tih predstava, za koje smo uvjereni da su zaslugom umjetnika izvedene na visokoj razini, želimo istaknuti da gotovo svih tih predstava više nema na repertoaru za 2021. godinu, a onih nekoliko koje jesu dogodine vjerojatno neće biti po već ustaljenoj repertoarnoj politici. Repertoar hrvatske baletne baštine ne postoji!

A kad smo već kod spomenutih umjetnika, onih koji “čine HNK” – evo ih, supotpisali su pismo doajena hrvatske kulture, koje se na nezapamćen način želi diskreditirati. Naglašavati da oni nisu znali šta potpisuju, zaslužuje svaku osudu. Govoriti o akademicima, doktorima znanosti, profesorima emeritusima da su osobe “neostvarenih ambicija” (izjava Lea Jakovine) može samo netko čije su namjere izrazito opasne po hrvatsku kulturu i obrazovanje. Zar je to poruka koju se želi poslati našim mladim sugrađanima?

Gđa intendantica opet laže i obmanjuje da je ovaj apel presedan svjetskih razmjera. Bez nekoga većeg istraživanja prisjetili smo se 2005. godine kada je veliki Maestro Riccardo Muti izgubio povjerenje velike većine zaposlenika i umjetnika milanske Scale. Epilog? Nakon dva tjedna Muti je podnio ostavku. Uvrijeđen. Sam. No, otišao je uzdignuta čela vjerujući i dalje u svoje dobre namjere, ali uvidjevši da bi daljnja suradnja bila osuđena na neuspjeh bez obzira na visoku razinu profesionalnosti svih.

Na kraju, poštovanoj gospođi ministrici Nini Obuljen Koržinek. U Saboru ste u utorak izjavili sljedeće:

„Sve dok su umjetnici koji tamo rade zadovoljni repertoarom i postižu rezultate, po mom dubokom uvjerenju, neće se stvoriti uvjeti da preupitujem je li netko uspješan ili neuspješan.“

Cijenjena ministrice, pročitajte ova imena koja su se uključila u apel, mnogo je tu nezadovoljnih umjetnika. Kudikamo više od broja onih koji su jučer sjedili na pozornici hrama hrvatske kulture.

Ovim putem želimo ohrabriti sve umjetnike koji se i dalje boje supotpisati „apel“. Da, i zaposlenike i umjetnike! Sada, nakon što ste Vi to činili pojedincima, mi Vama mašemo „ugovorom“ pred nosom.

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI