Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Kazališta, kina, muzeji i galerije ostaju otvoreni?

Kazališta, kina, muzeji i galerije ostaju otvoreni?

Ako je suditi po današnjim izjavama resorne ministrice i Vladi bliskim medijima, profesonalni kulturni pogoni do daljnjega neće biti zatvoreni iako će se od nekih tražiti dodatne prilagodbe.
Share on facebook
Share on twitter

Odgovarajući na pitanja novinara o novim epidemiološkim mjerama nakon užeg kabineta Vlade, ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je, što se kulture tiče, utvrđeno da su epidemiološke mjere koje su sada na snazi zadovoljavajuće te da su događaji poput profesionalnih i umjetničkih izvedbi niskoga rizika.

Ustvrdila je da se publika koja dolazi u kina i kazališta striktno drži mjera i ne skida maske, istaknuvši da će se vjerojatno povećati razmaci, ali se u ovoj fazi neće ići u daljnja ograničenja.

Vjerojatno će se donijeti preporuka da se na kraće razdoblje ograniče amaterska okupljanja poput zborova i kulturno-umjetničkih društava. Za kina i kazališta je istaknula kako su to "prostori koji imaju vrlo precizno definirane mjere još od proljeća pa zato u ovom trenutku ne postoji procjena da bi se na takvim događajima povećao rizik."

Dodala je da postoji i mogućnost ograničavanja broja ljudi na pozornicama u specifičnim područjima izvedbenih umjetnosti, kada se finalizira cijeli paket mjera, što će se urediti u razgovoru s njihovim predstavnicima, uz napomenu kako je najvažnije držati se standarda vezanih uz sigurnost publike i svih koji dolaze u kulturne ustanove.

U sličnom su tonu i probni baloni koje je večeras objavio Vladi tradicionalno sklon Jutarnj list, a koi navodi:

"Svi ugostiteljski objekti, osim onih u hotelima i kampovima, od petka u ponoć ili od subote zatvaraju svoja vrata u sklopu novih restriktivnih epidemioloških mjera, zatvaraju se i teretane, fitness i rekreacijski centri, zabranjuju se svadbe, obustavlja se održavanje sajmova i priredbi, a kina, kazališta, muzeji, galerije i škole ostaju otvoreni."

Mjere, koje još treba blagosloviti premijer biti će javnosti predstavljene sutra i po svoj prilici na snazi sve do Badnjaka, kada će se ovisno o epidemiološkoj situaciji procjenjivati hoće li se ublažavati ili će se nastaviti s njima.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI