Naslovnica > VIJESTI > INFO > Prvo kazališno korona-žarište u Europi

Prvo kazališno korona-žarište u Europi

Organizatori izvedbe i nadležne vlasti upozoravaju kako do širenja zaraze nije došlo tijekom, nego prije i poslije izvedbe.
Share on facebook
Share on twitter

Izvedba operete Vesela udovica na bečkom fakultetu Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien pretvorila se u prvo kazališno korona-žarište u Europi.

Od 6. rujna kad je zabilježen prvi pozitivan slučaj među izvođačima i posjetiteljima te izvedbe, do danas je zabilježeno je ukupno 46 zaraženih. Među njima su i neki članovi Bečke državne opere koji su gostovali u izvedbi, pa je ta kuća posljedično već u nekoliko navrata mijenjala vlastiti raspored, dok su sve aktivnosti na fakultetu otkazane do konca rujna.

"Državna opera odmah je izolirala sve izravne i neizravne kontakte svojih članova koji su nazočili izvedbi  i podvrgava ih svakodnevnim testovima kako bi se spriječilo širenje zaraze na kuću.", poručili su iz tog teatra.

Sporna izvedba zbila se u Theater an der Gumpendorfer Strasse (TAG) i bila je zapravo prezentacija za obitelj i prijatelje, te joj je nazočio samo 61 gledatelj i to, kako ističu organizatori, uz strogo poštivanje distance i svih inih epidemioloških mjera.

No, prije i nakon izvedbe došlo je do druženja publike i izvođača, dok ravnatelj Bečke državne opere Bogdan Roščić spornom smatra i jednu od scena koja se odvijala u prolazu kroz gledalište. Ravnatelj TAG-a, Ferdinand Urbach, sumnja pak da je do zaraze moglo doći samo na pokusima za izvedbu budući se njegov teatar najstrože pridržava svih propisanih mjera.

Zaraza se, u međuvremenu, osim među izvođačima i posjetiteljima proširila i među članovima njihovih obitelji, a javnost je sa žarištem upoznata tek u ponedjeljak što je izazvalo značajno negodovanje. Međutim, austrijski pandan našeg Stožera tvrdi kako je organizator imao sve konatkte izvođača i posjetitelja izvedbe, te stiga nije bilo potrebe za njihovim alarmiranjem putem medija.

Tome usprkos, Roščić najavljuje strožu primjenu primjera u Operi kako se slične situacije ne bi ponovile i u toj kući.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE