Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Je li HNK Rijeka doista na rubu opstanka i ako jest, je li za to kriva korona?

Je li HNK Rijeka doista na rubu opstanka i ako jest, je li za to kriva korona?

Uprava najvećeg gubitaša među domaćim teatrima, Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, uputila je publici dramatičan apel i molbu za donacijama.
Share on facebook
Share on twitter

Uprava HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci uputila je publici dramatičan apel kojim mole za donacije kako bi kazalište uopće opstalo! Apel prenosimo u cijelosti:

"Poštovana publiko,

Gotovo svaku večer, već desetljećima, izlazimo pred vas na pozornicu riječkog Kazališta jer vaš aplauz i podrška razlog su postojanja HNK Ivana pl. Zajca.

Riječka je publika oduvijek snažno podupirala svoje kazalište i pomagala u obnovi zgrade i produkciji programa.

Danas, zbog epidemioloških mjera smijemo koristiti upola manje mjesta u gledalištu po izvedbi, a i brojnoj našoj stalnoj publici se financijska situacija i sigurnost promijenila te više nisu u mogućnosti dolaziti u kazalište.

Kao i mnoga kazališta u svijetu, pandemija je i vaše i naše riječko Kazalište dovela do ruba opstanka. Premda smo svi zahvalni prije svega Gradu Rijeci, dakle u prvom redu građankama i građanima Rijeke, što nam omogućuju da radimo i stvaramo, troškovi produkcije programa pokrivaju se najvećim dijelom iz prihoda od prodaje programa. Zahvaljujući programu Europske prijestolnice kulture, još mjesec dana uspijevat ćemo izvoditi predstave i koncerte koji bi nam bili teško dostupni i u “normalnim” godinama, a potpuno nezamislivi u godini u kojoj su već do sada prihodi od prodaje programa smanjeni za preko 60%.

Stoga vas molimo da, ukoliko ste u mogućnosti, uz kupovinu pretplate ili ulaznice na našoj blagajni, pridodate određeni iznos koji će biti zabilježen kao donacija i upotrijebljen isključivo za produkciju kazališnih programa ove sezone.

Svaki donirani iznos je važan, bit će evidentiran i moći ćete provjeriti za koji trošak produkcije programa je korišten.
Ukoliko biste željeli darovati i donaciju neovisno o ulaznicama i pretplatama, to će biti moguće uplatom na žiro-račun:
HNK Ivana pl. Zajc Rijeka
IBAN: HR2623600001102027960
poziv na broj: datum uplate.

Vjerujemo da ćemo zajedno prebroditi i ova teška vremena kad se Kazalište bori za opstanak i od srca vam zahvaljujemo na svakoj pomoći!

Renata Carola Gatica, ravnateljica Hrvatske drame
Maša Kolar, ravnateljica Baleta
Giulio Settimo, ravnatelj Talijanske drame
dr.sc. Marin Blažević, intendant"

 

Nije u pandemiji sve

Ono što, međutim, uprava riječkog HNK ne navodi u svom apelu jest činjenica da su prošlu, 2019. godinu završili s minusom od 7.269.790 kn, kao i da se ukupni minus kazališta od 2013. godine više nego udvostručio!

Podsjetimo, 2014. godine intendant kazališta postao je Oliver Frljić, a aktualni intendant Marin Blažević tada je bio njegova 'desna ruka' i glavni dramaturg kuće. Rečeni dvojac najavljivao je 'politiku čistih ruku' i doveđene kazališta u red, a u sklopu takve politike otkaz je dobila i bivša intendantica Nada Matošević Orešković, protiv koje je kasnije podignuta i optužnice zbog zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Frljić i Blažević su po preuzimanju teatra tvrdili kako je Matošević Orešković zatajila najmanje 840.000 kn duga, te kako su kazalište zapravo preuzeli ne s minusom od 2,310,297 kn kako je stajalo u financijskom izvješću, već s puno većim.

U travnju 2016. Frljić je napustio riječki HNK, a vođenje kuće je prvo kao vršitelj dužosti, a potom i intendant preuzeo Marin Blažević.

Odonda do danas dugovi HNK Rijeka samo rapidno rastu, pa minus u blagajni teatra po godinama izgleda ovako:

Donacije vs honorari

Nije ovo, međutim, prvi put da HNK Rijeka za koje su građani Rijeke u 2019. godini izdvojili 48.99 milijuna kuna od ukupno 300.14 milijuna kuna proračuna u kulturi, svom poslovanju unatoč, traži pomoć publike.

Tako su upravo donacijama gledatelja obnovili gledalište kazališta 2016. godine, a lani su su ovako tražili donacije za stavljanje u funkciju toaleta za publiku u gledalištu:

Istovremeno, u veljači ove godine otkriveno je kako je intendant tako poslujućeg kazališta, Marin Blažević, svoje suautorstvo ukupnog koncepta programa otvaranja EPK naplatio 128.757,58 kn.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE