Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Sezona 2020/2021: HNK Osijek

Sezona 2020/2021: HNK Osijek

Osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) ulazi u 114. kazališnu sezonu pod motom 'Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost', a u kojoj priprema šest premijera, po tri dramske i glazbene.

Ravnateljica drame Petra Blašković rekla je na konferenciji za novinare kako će premijerno biti izvedene predstave Trenk iliti divlji baron, u režiji Marija Kovača, Dječak koji je govorio Bogu, po djelu Damira Mađarića, koju će režirati Samo Strelec.

Nakon nedavne ambijentalne premijere na Osječkom ljetu kulture u HNK-u će premijerno biti izvedena drama Višnjik, Antuna Pavloviča Čehova, u režiji Dražena Ferenčine, u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem "Gavella", koja će doživjeti jednu cjelovitu preobrazbu, a koju svakako vrijedi pogledati na kazališnim daskama, istaknula je Blašković.

U sklopu programa "Scena u sceni", a u koprodukciji s vinkovačkim kazalištem "Joza Ivakić", bit će izvedena predstava Gospođica Julija po djelu Augusta Strindberga i u režiji Aide Bukvić, te drama Udovice Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića, dodala je Blašković.

Ravnatelj opere Filip Pavišić istaknuo je kako se u novoj sezoni planiraju premijere dva remek djela glazbene literature, opera Samson i Dalila, Camille Saint-Saensa, u režiji Roberta Boškovića te Ljubavni napitak, Gaetaana Donizettia, u režiji Ozrena Prohića.

S obzirom da se ove godine obilježava 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena predviđeno je održavanje simfonijskog koncerta, a za sada se planira da to bude simfonija Eroica, koja bi se uklopila u obilježavanje dana stradanja Vukovara, rekao je Pavišić.

Intendantica osječkoga HNK-a Dražena Vrselja ocijenila je kako je sezona, koja se održava u uvjetima epidemije koronavirusa, izazovna po mnogo čemu te neusporediva ni sa čim do sada.

Dodala je kako će HNK funkcionirati tako da sačuva zdravlje posjetitelja i djelatnika, pa će se na ulazu u zgradu provoditi dezinfekcija ruku i obuće, mjerenje temperature, a uz nošenje maski, broj mjesta u gledalištu bit će ograničen, jer između posjetitelja mora postojati razmak.

Svaki dan se dogodi nešto, što nas stavlja pred izazove kako sačuvati produkciju kazališta i zdravlje ljudi, jer ne možete na sve utjecati, niti sve predvidjeti, ocijenila je Vrselja.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth ocijenila je kako su djelatnici HNK-a dokazali da je umjetnost odgovorna i da "kazalište nije trom organizam, već da se može prilagoditi promjenama". Nadamo se da epidemiološke mjere neće biti sve restriktivnije i rigoroznije, ali osječki HNK je pokazao da se može prilagoditi i da živi za svoju publiku, kazala je Roth.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE