Naslovnica > VIJESTI > Sandra Lončarić je nova nacionalna dramska prvakinja

Sandra Lončarić je nova nacionalna dramska prvakinja

Glumica osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Sandra Lončarić u ponedjeljak je dobila status nacionalne dramske prvakinje.
Share on facebook
Share on twitter

Sandra Lončarić rođena je 1974. godine, a od 1996. godine u stalnom je angažmanu u osječkom HNK-u, gdje je do sada bila prvakinja drame. Iz HNK Osijek ističu da je Sandra Lončarić ostvarila zapažene uloge Portzije i Julije (Shakespeare), Bobočke (Krleža), Maše (Čehov) , Ane Karenjine (Tolstoj) , Tene (Kozarac), Marije Stuart (Schiller)...

Sandra Lončarić ostvarila je zapažene uloge u brojnim filmovima, kao što su "Anđele moj dragi", "Crvena prašina", "Kraljica noći", "Simon čudotvorac". Za ulogu u filmu "Zavaravanje" na Filmskom festivalu u Puli 1998. godine dobila je Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu .

Važan je i njen opus u TV serijama, kao što su "Dobre namjere", "Zauvijek susjedi", "Mamutica", "Počivali u miru" i "Novine".

Od kazališnih nagrada, Sandra Lončarić 2010. godine dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za glavnu žensku ulogu u predstavi "Paralelni svjetovi" Mira Gavrana, a 2009. na Danima satire Satiričkog kazališta "Kerempuh“ nagradu "Zlatni smijeh", za ulogu u predstavi "Pidžama za šestero".

"Varavo je s glumcima – kad ih zazovete imenom, u misli vam nikad ne dolaze sami, nego za sobom u špaliru, kao vrtićku djecu na izlet, povedu sve likove koje su utjelovili, glasom im podali Riječ, svojim tijelom pravo na postojanje…

Sandra Lončarić na samome je porubu minule godine stekla status dramske nacionalne prvakinje, naša Sandra koja je maestralno utjelovila Shakespearovu Portziju i Juliju, Krležinu Bobočku, Čehovljevu Mašu i višnjičku Ranjevsku, Tolstojevu Anu Karenjinu nakon koje smo dugo plakali, Kozarčevu Tenu, Petričevićevu Adelu Deszathy, unterstadtsku Katarinu Pavković, Schillerovu Mariju Stuart… naša velika, talentirana Sandra, umjetnica bez zadrške, punokrvna glumica vazda predana zavjetu da s poštovanjem, bez fige u džepu utjelovi rođene bez tijela, podari jasan, dojmljiv glas onima koji rođeni su iz slova, tako naša Sandra Lončarić na koju smo dugo već ponosni, koja s pravom je zaslužila status nacionalne dramske prvakinje…", objavili su iz njezine matične kazališne kuće, HNK Osijek.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI