Naslovnica > PREDSTAVE > Gospođica Julija (vi/os)

Gospođica Julija (vi/os)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Strindbergov klasik u koprodukciji HNK Osijek i GK Joza Ivakić i režiji Aide Bukvić.

Drama Augusta Strindberga iz 1888. jedan je od najizvođenijih dramskih tekstova na svijetu, kako zbog svoje kvalitete i intrigantne tematike (sukoba između klasa, spolova te ljubavi i strasti) tako i zbog činjenice da je napisana za tek tri lica i smještena u jedan jedini prostor.

S druge pak strane, upravo je činjenica da se zbiva u neprekinutih 90 minuta ‘realnog vremena’ u jednom prostoru, te da autor osim formom, naturalizam u potpunosti zagovara i sadržajem, te sugeriranim načinom izvedbe, Gospođicu Juliju uvrstile u društvo stilističkih prijelomnih djela svjetske dramske književnosti.

Radnja se drame zbiva u Ivanjskoj noći 1894. u malom švedskom gradiću, točnije na aristokratskom imanju oca naslovne junaknje. Julija u kuhinji zatiče slugu Jeana, a uskoro im se pridružuje i njegova zaručnica, kuharica Kristin. Potonja će međutim uskoro zaspati, a Julija i Jean nastavit će flert neobazirući se na nju. U ranim jutarnjim satima, njih će dvoje završiti u Jeanovom krevetu, no jutro nakon te strastvene noći promijenit će sve. Dojučerašnja gospodarica Julija postat će podređena Jeanu, koji će je uvjeriti da vlastitom ocu ukrade novac i pobjegne s njim. No, otac se u odsudnom trenutku vraća i Jean pred njim opet postaje onaj stari, smjerni sluga. Juliji će pak u ruke dati svoju britvu, uvjeravajući je kako je za nju jedini izlaz iz te situacije – samoubojstvo…

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter