Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > “Hrvatski dom”: treba li Splitu još jedna javna ustanova u kulturi?

“Hrvatski dom”: treba li Splitu još jedna javna ustanova u kulturi?

Gradsko vijeće Splita na današnjoj 36. sjednici trebalo bi odlučiti hoće li se za potrebe upravljanja obnovljenom koncertnom dvoranom osnovati još jedna javna ustanova u kulturi, a čijeg će v.d. ravnatelja bez natječaja imenovati sam gradonačelnik.
Share on facebook
Share on twitter

Na opsežnom dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća Splita naći će se i prilično dubiozna odluka o osnivanju nove javne ustanove u kulturi - "Hrvatski dom".

Naime, u svibnju ove godine dovršena je dugoočekivana cjelovita obnova secesijske zgrade Hrvatskog doma u Splitu jednog od najznačajnijih arhitekata iz tog razdoblja Kamila Tončića, a koju je Grad inicirao još 2005. godine. U prizmelju iste zgrade nalazi se netom obnovljeno Kazalište lutaka u prizemlju, dok je na prvom katu dvorišnog krila manja koncertna dvorana s pratećim sadržajima.

I upravo za upravljanje to dvoranom Grad Split planira osnovati novu javnu ustanovu koja će - naravno - imati ravnatelja i svu silu administracije, umjesto da upravljanje povjeri Gradskom kazalištu lutaka koje se nalazi u istoj zgradi ili pak Hrvatskom narodnom kazalištu koje je od "Hrvatskog doma" udaljeno par stotina metara.

Kako stoji u prijedlogu odluke koja će se danas naći pred vijećnicima, ustanovu se osniva radi "koordinacije i pripreme izvedbe izvođačkih umjetnosti, prvenstveno glazbenih te s njima povezanih umjetnosti". Djelatnost bi joj bila "produkcija opernih, glazbenih i drugih scenskih djela, te festivala i posredovanje u kulturi". Grad bi osiguravao sredstva za rad i poslovanje Javnoj ustanovi, a ona bi ih mogla stjecati i na drugi način.

Još je zanimljivije kako prema Prijedlogu odluke o osnivanju Javne ustanove "Hrvatski dom" gradonačelnik Andro Krstulović Opara može bez natječaja, bez Upravnog vijeća i bez odluke Gradskog vijeća zaposliti osobu koja će biti v.d. ravnatelja. Dapače, u prijedlogu odluke o osnivanju Javne ustanove uoopće se ne spominje da će postojati Upravno vijeće.

"Do imenovanja Ravnatelja/Ravnateljice ustanove 'Hrvatski dom', Gradonačelnik Grada Splita imenovat će privremenog Ravnatelja/Ravnateljicu u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove Odluke", piše u dokumentu koji bi trebali izglasati vijećnici.

Nakon toga "privremeni Ravnatelj/Ravnateljica ustanove 'Hrvatski dom' dužan je obaviti sve pripreme za početak rada ustanove, donijeti Statut uz suglasnost predstavničkog tijela Grada Splita, te podnijeti prijavu za upis u sudski registar", čime se de facto ususret lokalnim izborima otvara još more potencijalnih pozicija za uhljebljivanje podobnih kadrova.

Konačno, u prijedlogu odluke o osnivanju "Hrvatskog doma" nije definiran ni proračun nove ustanove, ni broj zaposlenika, kao ni maksimalni iznos kojim samostalno može raspolagati ravnatelj ili v.d. ravnatelja.

Dio splitske oporbe već se žestoko suprotstavio ovakvom prijedlogu, pa nema sumnje da će rasprava o voj odluci biti i više nego zanimljiva, a pratiti je možete ovdje:

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI