Naslovnica > VIJESTI > Odabrani predselektirani umjetnici circusnext projekta

Odabrani predselektirani umjetnici circusnext projekta

Na netom završenom predselekcijskom sastanku circusnext platforme, održanom u Parizu od 12. do 14. studenog 2019., predselektirano je 12 europskih suvremenih cirkuskih umjetnika/grupa za circusnext projekt potpore u ediciji 2020/2021,
Share on facebook
Share on twitter

Među 35 projekata koje su regionalno selektirale članice circusnext platforme odabrani su sljedeći umjetnici:

 • [9] – Myrto Petrochilou(Grčka)
 • Ice skates and other cruelties – Camille Paycha(Belgija)
 • H O M A N. – Vincent Bruyninckx & Vejde Grind(Belgija)
 • Le poids de l’âme – Chiara Marchese cirque danse marionnettes e tante cose(Francuska)
 • Pli – Groupe LA MARGE / Inbal Ben Haim(Francuska)
 • CHINA SERIES – Julian Vogel(Švicarska)
 • L’Estetica dell’orso – E.D.O. / Léon Luc Volet, Carlo Cerato & Ramiro Erburu(Italija)
 • Lento e violento – Calentina Vortese / Valentina Cortese(Italija)
 • CM_30 – Kolja Huneck(Nizozemska)
 • OLGA (working title) – OLGA_cirqAnalogique / Catalina Aguayo & Alejandro Dutra(Španjolska)
 • MANIPULACIONES – Elena Zanzu(Španjolska)
 • Between me and a hard place – Hugo Bergman(Švedska).

Među 12 umjetnika nalazi se i grčka umjetnica Myrto Petrochilou s predstavom [9]. Myrto Petrochilou je regionalno selektirana u kolovozu 2019. godine (među osam projekata s područja Balkana) od strane regionalnih partnera – zagrebačke Cirkorame, beogradske Cirkusfere i splitskog ROOM 100 – uz pomoć članova umjetničkog žirija – Molly Saudek (USA, Francuska) i Johnny Torres (Španjolska).

Od tri projekta s područja Balkana (već spomenuta predstava „[9]“ Myrto Petrochilou,  predstava „THE LINE“ Dore Popić i Lucije Bužančić (Hrvatska), predstava „Thin Line“ Nikoline Komljenović (Hrvatska)) koji su predstavljeni na predselekciji u Parizu, grčka umjetnica izborila je prolazak u sljedeći krug potpore koji završava selekcijskim tjednom u belgijskom Neerpeltu sredinom svibnja 2020. godine, kada će biti poznato kojih šest umjetnika/grupa su laureati circusnext projekta edicije 2020/2021.

circusnext PLaTFoRM projekt je razvoja i promocije suvremenog cirkusa u Europi. Osmišljen je kao platforma europskih organizacija s područja suvremene cirkuske umjetnosti s ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora, pružanja financijske, rezidencijske, mentorske i administrativne potpore u produkciji predstava i povećanja vidljivosti neafirmiranih kolektiva i umjetnika pred europskim profesionalcima radi osiguravanja daljnje budućnosti predstava. Svih 12 predselektiranih skupina/umjetnika ostvarit će rezidencijsku, prezentacijsku, mentorsku i administrativnu potporu članica platforme dok će laureati projekta ostvariti i financijsku potporu od 10.000,00 € za dovršenje predstave i prezentaciju pred 300 profesionalaca u siječnju 2021. godine u Parizu.

circusnext platform projekt je financiran sredstvima Kreativne Europe, kroz podprogram platforme, u iznosu od 500.000,00 € godišnje. Projekt je započeo 1. studenoga 2017. godine i završava 3. listopada 2021. godine. Projektom koordinira pariška organizacija Jeunes Talents Cirque Europe, a u projektu sudjeluje 25 organizacija iz 15 europskih zemalja - Circuscentrum, Espace Catastrophe, Latitude 50 (Belgija), Circus Futures (Engleska), Cirqueon (Češka), Sarabanda (Italija), Festival Circolo (Nizozemska), Subtopia (Švedska), Cirko (Finska), La Breche, La Grainerie (Francuska), La Central del Circ (Španjolska), cirqu'Aarau (Švicarska), Festival Perspectives, Kulturzentrum Tollhaus Karlsruhe, STAMP Festival, Berlin Circus Festival, (Njemačka), Teatro da Didascalia (Portugal), Workshop of culture in Lublin (Poljska), Lithuanian Dance Information Centre (Litva), Rigas Cirks (Latvija), zagrebačka Cirkorama, beogradska Cirkusfera i splitski ROOM 100.

circusnext PLaTFoRM nastavak je projekata CircusNext i Jeunes Talents Cirque Europe koji su startali 2012. tj. 2001. godine sa sličnim ciljevima -  identifikacija i podrška neafirmiranim, a perspektivnim i inovativnim suvremenim cirkuskim umjetnicima te razvoj i promocija suvremene cirkuske umjetnosti u Europi. Od 2001. godine platforma je narasla na trenutnih 25 partnera iz 15 zemalja i do sada je podržala devet generacija umjetnika, ukupno 84 kolektiva/umjetnika iz Europe, od kojih su neki izrasli u prave zvijezde suvremene cirkuske scene!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI