Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Skandalozni ugovor o radu intendantice HNK Osijek: čak i ako je ulove u pronevjeri, čeka je za nju izmišljeno radno mjesto

Skandalozni ugovor o radu intendantice HNK Osijek: čak i ako je ulove u pronevjeri, čeka je za nju izmišljeno radno mjesto

Iako je u njezinu mandatu poslovne ravanteljice HNK Osijek 2018. završilo s gubitkom od preko 5.1 milijuna kuna, odabrana je za intendanticu i prije (!) raspisivanja natječaja. No, ugovor o radu njezin je dosad najveći poslovni uspjeh. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku jedan je od najvećih gubitaša u domaćoj kulturi, pa je taj teatar s nacionalnim statusom 2018. godinu završio s ukupnim gubitkom od 5.147.130 kn. 

Više od petine, točnije 23.6% tog gubitka nastalo je u 2017. i 2018. godini, odnosno u kad je na dužnosti poslovne ravnateljice bila Dražena Vrselja. Sve to, međutim, nije spriječilo politiku da u rujnu prošle godine, desetak dana prije raspisivanja natječaja za intendanta najavi kako će upravo Vrselja na istom i pobijediti. To se na koncu i dogodilo, no tek nakon što je zahvaljujući našem otkriću, prvi i protuzakonito raspisani natječaj - poništen.

Vrseljino imenovanje na dužnost intendantice potvrdila je i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek i to 28. prosinca 2018., da bi joj mandat počeo teći 1. travnja ove godine.

No, prije no što je Vrselja stupila na novu dužnost, prezaduženo i kadrovski podkapacatirino Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, donijelo je 21.03.2019. Odluku o izmjeni Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu i načinu rada, kojom je ustanovljeno novo radno mjesto u kući - Pomoćnik
intendanta za EU projekte, prekograničnu i međunarodnu suradnju. Odluku je donijelo Kazališno vijeće (u kojem, kako je i samo Ministarstvo kulture ocijenilo, protuzakonito sjedi i Anto Đapić), na čelu s predsjednicom dr.sc. Gordanom Lesinger, a na prijedlog intendanta u odlasku, Božidara Šnajdera.

Posebno je znakovita činjenica što istom prigodom nije promijenjen i Statut kazališta, pa se u njemu mjesto pomoćnika za EU projekte niti ne spominje, iz čega proizlazi da za razliku od poslovnog ravnatelja te ravnatelja Opere, Drame i Tehnike, a kojima mandat prestaje razrješenjem intendanta, novoizmišljeni pomoćnik za EU projekte može ostati u svojoj fotelji!

Samo 11 dana nakon izmišljanja novog radnog mjesta, predsjednica Kazališnog vijeća potpisuje s Vrseljom Ugovor o radu za mjesto intendantice, a iz kojeg postaje razvidno zašto je prethodno izmišljeno radno mjesto novog pomoćnika.

Naime, u članku 2. tog skandaloznog ugovora stoji:

HNK u Osijeku se obvezuje za slučaj razrješenja Intendantice prije isteka mandata i/ili prestanka ovog Ugovora iz bilo kojeg razloga imenovanoj ponuditi zaključenje ugovora o radu na neodređeno vrijeme za obavljanje poslova radnog mjesta pomoćnik intendanta za EU projekte, prekograničnu i međunarodnu suradnju.

 

Dakle, čak i u slučaju da Vrselja bude razriješena zbog pronevjere, neprihvaćanja financijskog izvješća ili bilo kojeg drugog razloga koji predviđaju Zakon o kazalištima i Statut HNK u Osijeku, Vrselja ne mora strahovati - čekat će je sjajna sinekura!

Kako pak Statut HNK u Osijeku ne spominje radno mjesto pomoćnika za EU projekte, za pretpostaviti je da na to radno mjesto do njezina odlaska s intendantske funkcije neće biti zaposlen nitko drugi. U suprotnom, kazalište će se naći u dodatnom problemu jer se ugovorno obvezalo ponuditi to mjesto Vrselji!

 

 

No, ni to nije sve.

Samo pet dana nakon potpisivanja tog i takvog Ugovora o radu, predsjednica Kazališnog vijeća potpisala je s Vrseljom i aneks ugovora, a kojim eksplicitno navodi koeficijente njezine plaće, premda su isti trebali slijediti iz važećeg Kolektivnog ugovora. To, očito novoj intendantici nije bilo dovoljno dobro, pa je 6. travnja zaključen aneks slijedećeg sadržaja:

Vrseljin se ugovor o radu tako opasno približio onom najpoznatijem intendantskom u nas, 'faraonskom' ugovoru Tonča Bilića u HNK Split, o kojem smo detaljno pisali ovdje.

Kao i tada, i u ovom slučaju je prema članku 38. Zakona o kazalištima za "nadzor nad zakonitošću rada i općih akata" nadležno Ministarstvo kulture, no isto se dosad o cijelom slučaju nije oglasilo.

Poslali smo im stoga upit što kane poduzeti, a odgovor ćemo - ako ga i kad dobijemo - naravno, objaviti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI