Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Usred ljeta se po hitnom postupku mijenja Zakon o kazalištima!

Usred ljeta se po hitnom postupku mijenja Zakon o kazalištima!

U razdoblju kad je čak i Vlada na godišnjem odmoru, mijenjaju se i ZOK i još četiri zakona te dva pravilnika iz područja kulture. #samotransparentno
Share on facebook
Share on twitter

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uputilo je jutros u javno savjetovanje izmjene i dopune čak pet zakona iz područja svog djelovanja, a prije par dana isto je učinilo i s dva pravilnika.

Na vrhuncu sezone godišnjih odmora, u razdoblju kad čak ni Vlada ne zasjeda (podsjetimo prema službenom kalendaru na stanci su do 22. kolovoza!), mijenjaju se - i to po hitnom postupku - Zakon o muzejima, Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, Zakon o upravljanju javnim ustanovama, Zakon o kazalištima i Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti!

 

Ovaj u najmanju ruku neobičan tajming posebno je zanimljiv s obzirom da su dva od navedenih pet zakona, prema zakonodavnom planu Vlade, trebala biti donešena još lani. Umjesto toga, u proceduru kreću usred ljeta i po hitnom postupku.

Zajedničko im je da nadležnost nad zakonitošću rada i akata institucija prebacuju s Ureda državne uprave na samo ministarstvo. Zapravo, to je gotovo jedino što čine.

Primjerice, izmjene Zakona o kazalištima glase ovako:

Ministarstvo kulture, dakle, ubuduće postaje nadležno za nadzor nad zakonitošću rada i akata svih javnih kazališta u Hrvatskoj (Članak 2.), a ne kao dosad, samo onih s nacionalnim statusom. A upravo su potonja, HNK Osijek, Split, Rijeka i Varaždin, pod budnim nadzorom Ministarstva kulture, prošlu godinu uspjela završiti s minusom od čak 16.559.326 kn!

Dapače, Ministarstvo je u cijelom nizu spornih slučajeva proteklih godina odbijalo prihvatiti odgovornost upravo za nadzor, pa je npr. u slučaju rušenja natječaja za intendanta HNK Osijek poručilo da je isti u nadležnosti - osnivača.

Posebno je, pak, bilo znakovito reagiranje Ministarstva kulture na brojna sporna imenovanja u Kazališna vijeća, poput slučaja Ante Đapića. Tada je, na naš izravan upit Ministarstvo odgovorilo:

"...Na žalost, vrlo često se događa da se u kazališna vijeća, ali i u upravna vijeća drugih ustanova u kulturi, muzeja, knjižnica ili orkestara biraju osobe koje nemaju prethodnog iskustva u području umjetnosti i kulture... Upravo zbog toga, u prijedlogu novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima te ostalih zakona koji su u proceduri, javnoj raspravi ili u visokoj fazi pripreme, Ministarstvo kulture predlaže preciznije formulacije kako bi se bolje definirali kriteriji za izbor predstavnika u tijelima upravljanja kulturnim ustanovama... Na tragu ovoga primjera, slično rješenje planiramo predložiti i u budućim izmjenama Zakona o kazalištima kako bi se izbjeglo moguće arbitrarno tumačenje važećih zakonskih odredaba."

Žurnim izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima to preciznije formuliranje kojim bi se trebalo izbjeći arbitrarno tumačenje zakona, izgleda ovako:

Stari tekstNovi tekst
Kazališno vijeće javnog kazališta i javne kazališne družine ima pet ili sedam članova od kojih većinu imenuje predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi, koji nisu državni službenici ureda državne uprave u županiji na čijem području kazalište djeluje, odnosno gradskog ureda nadležnog za poslove kulture, najmanje jedan član bira se iz redova kazališnih umjetnika, a jedan iz redova svih zaposlenika. Ako članu vijeća iz reda kazališnih umjetnika, odnosno zaposlenika prestane rad, prestaje mu i članstvo u vijeću.Kazališno vijeće javnog kazališta i javne kazališne družine ima pet ili sedam članova od kojih većinu imenuje predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi, koji nisu službenici gradskog ureda nadležnog za poslove kulture, najmanje jedan član bira se iz redova kazališnih umjetnika, a jedan iz redova svih zaposlenika. Ako članu vijeća iz reda kazališnih umjetnika, odnosno zaposlenika prestane rad, prestaje mu i članstvo u vijeću.

Iz zakona se sklanja formulacija o uredima državne uprave jer se oni pripajaju županijama, no za svoje mandate u Kazališnim vijećima do daljnjega ne moraju strahovati ni Ante Đapić, ni tehnološke tehničarke ni inženjerke prometa.

I to je, ukratko, velika reformska mjera u području kazališta, a koju ministrica Nina Obuljen Koržinek najavljuje od početka svog mandata.

Zato se donosi po hitnom postupku i predlaže usred ljeta i sezone godišnjih odmora.

Pa kad je već tako, svoje mišljenje o istoj možete do 22.kolovoza izreći ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI