Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Zbog branitelja poništen i natječaj za ravnatelja GKM u Splitu. Je li zakon za sve isti?

Zbog branitelja poništen i natječaj za ravnatelja GKM u Splitu. Je li zakon za sve isti?

Zakonom propisana prednost pri zapošljavanju branitelja i njihovih obitelji poštuje se vrlo selektivno, pa se zbog nje neki natječaji ruše, a neki ni. I baš niti jedna državna institucija ne daje konkretan odgovor na pitanje - zašto? [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Na zahtjev osnivača, Grada Splita, Kazališno vijeće Gradskog kazališta mladih u Splitu poništilo je natječaj za ravnatelja raspisan 31. kolovoza, budući isti nije sadržavao odredbe o prednosti pri zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji.

Obavijes

Kako smo već pisali, uz jednu jedinu iznimku svi natječaji za mjesta ravnatelja u hrvatskim javnim kazalištima ove godine objavljeni su bez spominjanja Zakona o braniteljima. Dva su zbog toga i poništena - onaj u HNK Osijek i sad ovaj u splitskom GKM. No što je s ostalima? Vrijedi li zakon za sve isto i ako da, tko bi trebao snositi odgovornost što u brojnim slučajevima izbora ravnatelja komunalnih teatara nije bio poštivan?

Dio odgovora na to pitanje dalo je jučer Ministarstvo kulture prebacujući odgovornost na osnivače kazališta, u pravilu gradove i županije, čak i u slučajevima kad Zakon o kazalištima izrijekom propisuje da je upravo to ministarstvo nadležno za nadzor nad radom i zakonitošću akata, kao što je to slučaj s nacionalnim kazalištima.

Ovakva diskrapancija u praksi i primjeni zakona nije međutim samo 'specijalitet' kazališta ili kulture, već se pojavljuje u cijelom javnom sektoru. Primjerice, Novi list je pisao o sličnim problemima u zdravstvu, no ni njima, kao ni nama nije pošlo za rukom doći do konkretnog odgovora Ministarstva branitelja ili onog uprave, trebali ovakve natječaje rušiti ili, te što je s onima koji su provedeni do kraja premda sporne stavke o braniteljima nisu imali?

Stoga vrijedi ponoviti pitanje: je li zakon isti za sve i jesu li pred zakonom svi isti?

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI