Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Sukob na desnici upravo se prelio u HNK Osijek

Sukob na desnici upravo se prelio u HNK Osijek

Kazališno vijeće u kojem sjedi i pravnik, te inicijator projekta Desno, Anto Đapić zaboravilo je u natječaj za intendanta uvrstiti braniteljske povlastice, pa je - poništen. No, kažu, nisu oni krivi već - Ministarstvo kulture!
Share on facebook
Share on twitter

Ignorantia juris non excusat sed nocet jedno je od temeljnih zakonodavnih načela na kojima počiva (i) hrvatska država. Princip po kojemu vas nepoznavanje zakona ne oslobađa od njegova poštivanja trebali biste svakako znati iz opće kulture, a kamo li ako ste – diplomirani pravnik.

Tim je čudnija danas održana konferencija za medije u HNK Osijek, na kojoj su de facto dva pravnika za vlastito ignoriranje zakona optužila Ministarstvo kulture!

Još uvijek aktualni prvi čovjek HNK Osijek, Božidar Šnajder, sazvao je konferenciju za medije povodom naše jučerašnje vijesti da je natječaj za intendanta – poništen.

Kako smo ekskluzivno otkrili još 13. rujna, Kazališno vijeće zaboravilo je u tekstu natječaja navesti i povlastice koje proizlaze iz lani donesenog Zakona o braniteljima.

Zbog istog je razloga, po priznanju ministrice Blaženke Divjak, srušeno 40-tak natječaja za ravnatelje škola u Hrvatskoj, jer se braniteljska prednost pri zapošljavanju odnosi na sve poslove u javnoj službi, pa i one mandatne. No, ispostavilo se da samo jedan od svih u ovoj godini raspisanih natječaja za ravnatelje kazališta nije 'zaboravio' branitelje, ali zbog toga nisu poništeni za razliku od natječaja za ravnatelja zadarske Narodne galerije koji poništen – jest.

Stoga smo Ministarstvo kulture upitali – kako to? Odnosi li se zakon na sve jednako ili ne? Jesu li rušenja natječaja u resoru ministrice Divjak nepotrebno otezanje procedure i trošak za porezne obveznike ili doista natječaje koji ne spominju braniteljske povlastice rutinski treba rušiti? Što je ispravno?

Odgovor Ministarstva kulture nismo dobili do danas.

No, Božidar Šnajder ustvrdio je danas na konferenciji za medije kako naputak Ministarstva kulture na tu temu ipak – postoji. Dapače, kako prenosi HINA:

Dodao je kako je nakon objave natječaja član Kazališnog vijeća Nedjeljko Bosanac došao u posjed naputka Ministarstva kulture od 18. rujna, koji nije izravno upućen osječkom HNK-u nego samo nekim institucijama kulture, a u kojemu stoji da kod raspisivanja u tekstu natječaja treba napomenuti da, temeljem zakonskih odredbi, hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost pri natječaju za radna mjesta.

Zašto bi Ministarstvo kulture naputke slalo samo nekim institucijama u kulturi, Šnajdera nitko na konferenciji za medije nije pitao. No, medijima nije pokazao rečeni dokument, a mi danas u Ministarstvu kulture nismo uspjeli dobiti potvrdu da on doista i postoji.

Šnajder se potom dodatno obrušio na Ministarstvo objašnjavajući kako je isto bilo dužno upozoriti ih na donošenje zakona. Iako HNK Osijek ima pravnu službu, iako je sam intendant Šnajder pravnik, kao uostalom i kontroverzni zamjenik predsjednice Kazališnog vijeća – Anto Đapić, ujedno i jedan od najveći zagovaratelja donošenja Zakona o braniteljima.

Zakon o hrvatskim braniteljima na snazi je od 2017. godine, a Ministarstvo kulture se tek nakon raspisivanja natječaja u Osijeku sjetilo dostaviti naputak, ali opet ne nacionalnim kazalištima, premda Ministarstvo provodi nadzor nad zakonitošću njihova rada te smatramo da su nas trebali upozoriti, ocijenio je Šnajder.

No, Zakon o kazalištima nigdje i nikako ne predviđa da se ravnatelj kazališta bavi procesom izbora ravnatelja, kao ni da govori u ime Kazališnog vijeća. Dapače to tijelo je njemu nadređeno, a ne obratno.

Stoga će biti iznimno zanimljivo konačno čuti stav Ministarstva kulture, ali i drugih javnih službi o ovom slučaju, jer podsjetimo povlastice problematiziraju natječaje za sva radna mjesta u javnom sektoru.

Doduše, za ovo konkretno u Osijeku već se zna kome će dopasti. To je još 2. rujna, dakle i prije raspisivanja natječaja – javnosti obznanila Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko baranjske županije. Riječ je o Draženi Vrselji, trenutnoj poslovnoj ravnateljici, a o čijem smo osebujnom poslovnom stilu pisali ovdje.

Sve ovo neodoljivo podsjeća na prethodne krize upravljanja u HNK Osijek, zbog kojih je ta kuća već u dva navrata imala – vjerovali ili ne – istovremeno dva intendanta. Bio je to rezultat svađa između političkih opcija na čelu Grada i Županije, a koji su suvlasnici kazališta.

Jasno je to bilo i Šnajderu koji je stoga na pressici imao potrebu istaknuti kako vjeruje da se cijela situacija neće ponoviti, uz uvjeravanje da nije u sukobu ni s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, niti sa županom Ivanom Anušićem.

No, čini se da jest s ministricom kulture.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI