Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Teške #metoo optužbe na račun Jana Fabrea

Teške #metoo optužbe na račun Jana Fabrea

Dvadeset bivših suradnika i suradnica u otvorenom je pismu u belgijskom magazinu Rekto Verso iznijelo teške optužbe na račun Jana Fabrea, a mi smo se prisjetili slične situacije s njegova gostovanja u Zagrebu 2011. godine.
Share on facebook
Share on twitter

Psihološko zlostavljanje, izrugivanje, manipulacije, seksizam, seksualno uznemiravanje, tajna fotografiranja, zloupotreba droga... neke su od optužbi što ih je 20 bivših suradnika i suradnica Jana Fabrea navelo u otvorenom pismo belgijskom magazinu Rekto Verso.

Povod za pismo bio je intervju što ga je Fabre 27. lipnja dao tv postaji VRT, iznoseći pri tom vlastite ocjene rezultata istraživanja o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu, a što ga je naručio flamanski ministar kulture, Sven Gatz.

Fabre je, među inim, s nevjericom komentirao rezultate istraživanja te dodao kako podržava mjere što ih poduzima Ministarstvo kulture, no i ustvrdio ako "...u ovome ima nečega opasnog. Jer odnos, sveta veza između redatelj/koreografa i izvođača... može također biti uništena..."

Bila je to, čini se kap koja je prelila čašu jer je upravo 'svetost' odnosa redatelj/izvođač bila često izlikom za brojne postupke koje potpisnici drže neprihvatljivima: od izrugivanja zbog težine, korištenja etiketa poput 'bezglave kokoši', do otvorenog ucjenjivanja seksom u zamjenu za solo uloge... i tako više od 15 godina.

Potpisnici tvrde i kako je uprava Fabreove kompanije i umjetničkog centra Troubleyn višekratno pismeno bila upozoravana na sve sporne postupke, no nije poduzela ništa da ste stanje promijeni, zbog čega je kompaniju u samo protekle dvije godine napustilo 6 suradnika, dok su su drugi odbili produljiti ugovore.

Od 20 potpisnika njih 8 odlučilo se potpisati punim imenima i prezimenima, dok su drugi odlučili ostati anonimni. Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

Nije ovo, međutim, prvi put da se Fabre susreo s ovakvim optužbama na svoj račun. Dapače, slične obrasce ponašanja demonstrirao je i 2011. godine kad je u Zagrebu održavao radionicu, o čemu je naša tadašnja kolumnistica i jedna od polaznica radionice napisala opsežan tekst, a koji možete pročitati ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI