Naslovnica > VIJESTI > INFO > Jan Fabre konačno pred sudom zbog seksualnog uznemiravanja

Jan Fabre konačno pred sudom zbog seksualnog uznemiravanja

Nakon trogodišnje istrage, sud je jučer donio odluku da iduće godine započne suđenje čuvenom belgijskom umjetniku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.
Share on facebook
Share on twitter

62-godišnji koreograf, vizualni umjetnik i redatelj, Jan Fabre suočen je potencijalnom kaznom do pet godina zatvora, a temeljem optužbi zaposlenika njegove kompanije za 'nasilje, uznemiravanje i seksuano uznemiravanje'.

Slučaj datira iz 2018. godine kad je 20 članova i članica Faberove kompanije Troubleyn iznijelo teške optužbe o godinama ponižavanja i seksualnog uznemiravanja. U otvorenom pismu objavljenom u magazinu rekto:verso optužili su Fabrea za funkcioniranje po prinicipu 'nema seksa, nema sola'.

Bivše zaposlenice i zaposlenici opisali su toksičnu atmosferu u kojoj su se angažmani plaćali seksualnim uslugama, a 'ponižavanje bilo svakodnevno'.

Naveli su i kako je Fabre nerijetko pozivao umjetnice u svoj dom po izlikom pripreme izvedbi, da bi potom usljedili pokušaji iznude seksualnih usluga. Nekim zaposlenicama su nakon takvih posjeta bili ponuđeni značajni iznosi novca, a eventualno odbijanje značilo je degradaciju unutar kompanije. Svjedočile su i o nizu drugih slučajeva seksusalnog uznemiravanja, uključujući i 'polu-tajne' fotografske seanse na kojima je pojedinim plesačicama nuđen novac i droga kako bi se 'osjećale slobodnije'.

Fabre je, pak, kad su se optužbe pojavile u vlastitu obranu tvrdio da mu "nikad nije bila namjera povrijediti ikoga, bilo psihološki bilo seksualno".

Sud je na koncu ipak odlučio kako će Fabreu suditi, a saslušanja su najavljena za proljeće iduće godine, točnije za 25. ožujka i 1. travnja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI