Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Sandro Damiani prijeti Obersnelu zbog Talijanske drame

Sandro Damiani prijeti Obersnelu zbog Talijanske drame

Ako gradonačelnik Rijeke ne zatraži razgovor s vodećim ljudima Talijanske unije Furiom Radinom i Maurizijem Tremulom, Damiani do konca mjeseca planira u Rimu sazvati konferenciju za novinare kako bi se našlo rješenje oko 'slučaja Talijanska drama'.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca nedavno je (opet) došlo do kadrovskih promjena, pa su nakon ostavki iz osobnih razloga ravnateljica Hrvatske i Talijanske drame, na ta mjesta imenovani Renata Carola Gatica i Giulio Settimo. Oboje su bili izbor intendanta Marina Blaževića, premda je Talijanska unija za mjesto ravnatelja Talijanske drame predložila nekadašnjeg dugogodišnjeg obnašatelja iste dužnosti  - Sandra Damianija.

Potonji ne samo da nije dobro prihvatio intendantovu odluku, nego je Novom listu dao opsežan intervju u kojem iznosi cijeli niz optužbi na poslovanje i postupke aktualne uprave HNK Rijeka, te prijeti sazivanjem konferencije za medije i to u Rimu (!), ukoliko riječki gradonačelnik ne reagira na cijeli slučaj.

"Odlazim u Rim, gdje me već nekoliko poznatih talijanskih kazalištaraca, kazališnih novinara i kritičara, te dva talijanska europarlamentarca čekaju za konferenciju za novinare. Spomenuo sam riječkog gradonačelnika, a ne intendanta, zato što se ovaj slučaj više ne tiče odnosa HNK-a Ivana pl. Zajca prema TD-u, nego Grada Rijeke prema talijanskoj manjini i njenoj najvažnijoj umjetničko-kulturnoj instituciji. Dakle problem je ukidanje (što je počelo s Mani Gotovac, donekle stalo s Nadom Matošević te opet krenulo s Oliverom Frljićem i danas Marinom Blaževićem) umjetničke, repertoarne i financijske autonomije TD-a. Jednom riječju, anuliranja prava talijanske manjine. Rijeka bi bila »grad multikulturalnosti«. Buduća kulturna prijestolnica Europe? Nemojmo se šaliti. Ovim potezom, dakako ako ga gradonačelnik podržava, Obersnel i Blažević mogu slobodno potpisati Markićkin referendum protiv manjina.", kaže Damiani.

Intendant, međutim, prema statutu kazališta ima pravo samostalno imenovati ravnatelja Talijanske drame, kao uostalom i odlučivati o repertoarnoj politici kazališta. No, Damiani tvrdi kako Blažević sustavno "minira kredibilitet TD-a, poglavito u Italiji, kako bi Talijanska drama ostala djelovati samo u Rijeci i ponešto u Istri. Tu i tamo dopušta da se ide u neku koprodukciju, ali onako »šminkerski«.", te navodi niz propalih koprodukcija, kašnjenja isplate honorara i dnevnica, kadrovske i ine probleme... Posebno ga je pak, čini se, zasmetala biografija novog, 27-godišnjeg ravnatelja Talijanske drame, o kojem je ne tako davno Jutarnji list napisao: "Bez ikakvog znanja hrvatskog jezika Talijan Giulio Settimo iz rodnog se Trsta sa samo 19 godina zaputio u Osijek sa željom da upiše glumu na tamošnjoj Akademiji. I uspio."

Zasad ni intendant HNK Rijeka ni riječki gradonačelnik nisu reagirali na Damianijeve prijetnje i primjedbe.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI