Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Sadler’s Wells, jedna od najvažnijih europskih plesnih scena, otpušta četvrtinu zaposlenika

Sadler’s Wells, jedna od najvažnijih europskih plesnih scena, otpušta četvrtinu zaposlenika

Korona kriza zatvorila je niz manjih scena i kompanija diljem svijeta, a danas nam iz Londona stiže vijest kako tamošnji Sadler's Wells, jedna od najvažnijih europskih plesnih scena, mora otpustiti četvrtinu zaposlenika. Što li onda čeka ovdašnju nezavisnu scenu?
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo, nažalost, ustvrdili još u ožujku, COVID-19 kriza pogađa izvedbene umjetnosti kao malo koju drugu djelatnost. Kao potvrda tome stiže vijest iz Sadler's Wellsa, čuvene londonske 'kuće plesa', kako su upravo započeli pregovore sa zaposlenicima i stalnim suradnicima jer ih pod teretom krize moraju otpustiti čak 26% ili 51 osobu.

Vijest koja je šokirala plesni svijet potvrdio je i umjetnički ravnatelj kuće, Alistair Spalding:

U ovih 20 godina u Sadler’s Wellsu od čega sam mu 15 godina na čelu, talent i posvećenost naših kolega bile su temelj svakog uspjeha i trenutka čarolije na i izvan naših scena. Svatko od kolega dao je svoj obol da Sadler’s Wells postane to što jest danas i zato mi činjenica da moramo započeti ovaj proces slama srce.  Dugo i predano smo tražili načine da što je duže moguće odgodimo ovaj potez, no s obzirom na okolnosti i nastavak neizvjesnosti, on je nažalost postao nužan.

Utjecaj globalne pandemije na umjetnost je razoran - kako za organizacije poput Sadler’s Wellsa, tako i za brojne kompanije, freelancere i povremeno angažirano osoblje čiji su talent i vještine ključni u našoj industriji. Učinit ćemo sve što možemo da odigramo svoju ulogu u ponovnoj izgradnji cijelog sektora, ali smo svjesni da to možemo samo ako prebrodimo ovu krizu. Nisam mogao ni zamisliti da ćemo se naći u ovoj situaciji, ali zahvaljujem kolegama za zajedništvu i zajednici na potpori u ovom vremenu nezapamćenih izazova."

Izvršna ravnateljica Britannia Morton rekla je kako je zbog nemogućnosti izvedbi, Sadler's Welles ostao bez čak 80% prihoda.

Sve ovo događa se nakon što je Sadler's Wells prošlog mjeseca dobio 1.5 milijuna funti iz paketa pomoći Arts Councila, a kako bi 'izbjegao financijsku katastrofu prije rujna', no kako ističe izvršna ravnateljica Britannia Morton, Sadler's Welles je od početka pandemije ostao bez čak 80% prihoda.

U ništa boljoj situaciji nije ni londonski National Theatre, koji je prošlog mjeseca raskinuo ugovore s čak 400 vanjskih suradnika, te će im posljednje honorare isplatiti za kolovoz.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE