Čitanje kazališta: Nasilje tragedije

Voditelj i autor tribine ‘Čitanje kazališta’ je kritičar i pisac Srđan Sandić, a tribina će se održati u utorak 13. ožujka u 19 sati u ZKM.

  

Sandićevi sugovornici ususret premijeri Shakespeareova Tita Andronika, u režiji Igora Vuka Torbice, koja će premijerno biti izvedena u petak 23. ožujka, bit će teatrologinja dr. sc. Lada Čale Feldman i šekspirolog, teoretičar književnosti dr. sc. Tomislav Brlek, oboje s Odsjeka za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Službena najava kaže:

Što je nasilje tragedije i o čemu govorimo kada upotrebljavamo tu sintagmu? Je li “Tit Andronik” najnasilnija Shakespeareova tragedija? Objelodanjuje li kazališna igra iskustvo tragike ili ga samo rastvara? Na tragu Menkea, pitat ćemo se jesu li tragično iskustvo i estetička forma u tragediji neodvojivo povezani? Raspravljat ćemo o trima ključnim segmentima teme – prvo, nasilju kao iskonu tragedije (Girard, Nietzsche, Freud), drugo, nasilju kao imaginariju tragedije (Seneka, Shakespeare, rasprave u vezi sa suvremenom dramatikom “krvi i sperme”) i treće, nasilju kao “kompromitaciji” tragedije za sve emancipacijski usmjerene (teorijske) projekte, a onda i indeksu njezine “konzervativnosti” ili “suvremenosti” (Eagleton, Felski, Menke, Lehmann). Nastojat ćemo analizirati (sporno) mjesto “Tita Andronika” u Shakespeareovu opusu.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.