Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 25. Međunarodni festival malih scena

25. Međunarodni festival malih scena

8 predstava u konkurenciji i jedna izvan nje na repertoaru su jubilarnog izdanja riješkog festivala.
Share on facebook
Share on twitter

Selektor Bojan Munjin ove je godine odabrao, kako kaže,  predstave prema djelima dobrih pisaca i u režiji kvalitetnih redatelja, dajući presjek hrvatskog, regionalnog i europskog teatra.

"Rekao bih da se s pozornice malih scena vidi čitav svijet. Osnovno estetsko pravilo Festivala malih scena je: »Glumcu su dovoljni samo štap i šešir«. U ovim predstavama glumac je na korak od publike, sa svojom intimom. Čak i takozvane »velike« predstave su »male«, jer ništa nije veće od života, a o tom životu govori svih osam odabranih predstava", rekao je Munjin.

Festival će 4. svibnja otvoriti predstava Tako je ako vam se tako čini prema tekstu Luigija Pirandella, u režiji Jagoša Markovića i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Slijede Lijepi dani u Aranjuezu prema tekstu Petera Handkea u režiji Igora Pisona i izvedbi Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.

Prema tekstu Moja ti autorice Olge Dimitrijević nastala je predstava beogradskog Ateljea 212, u režiji Aleksandre Milavić Dejvis. Iz Beograda stiže još jedna predstava – U agoniji prema tekstu Miroslava Krleže, u režiji Ane Đorđević i produkciji Beo arta 2015.

Na Festivalu će biti prikazana i uspješnica HNK-a Zagreb Tko pjeva zlo ne misli u režiji Renea Medvešeka.

S naslovom Divlja patka Henrika Ibsena predstavit će se Theater in der Josefstadt iz Beča, a režiju potpisuje Mateja Koležnik. Poznati Teatar Vahtangov iz Moskve izvest će Vrisak languste  u režiji Mikhaila Tsitrinjaka.

Festival će zatvoriti Ciganin, ali najljepši prema romanu Kristiana Novaka, u režiji Ivice Buljana i izvođenju zagrebačkog HNK-a.

Izvan konkurencije bit će prikazana predstava Bert Cabaret studeneta Glume i medija u Rijeci.

Predstave će biti održavane u HKD-u na Sušaku, u Filodrammatici i u HNK-u Ivana pl. Zajca.

Festivalski žiri ove godine čine Marija Sekelez (glumica iz Zagreba), Anita Mančić (glumica iz Beograda) i Katarina Kocevska (glumica iz Skoplja).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI