Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Nagrade 24. Međunarodnog festivala malih scena

Nagrade 24. Međunarodnog festivala malih scena

Dodjelom nagrada završen je Mešunarodni festival malih scena.
Share on facebook
Share on twitter

'Hinkemann Ernsta Tollera, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih je najbolja predstava u cjelini 24. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, završenog u srijedu navečer, a redatelj te predstave Igor Vuk Torbica proglašen je najboljim redateljem ovogodišnjeg festivala.

U obrazloženju stručnog žirija, kojeg su činili dramaturginja iz Zagreba Željka Turčinović, dramski glumac iz Beograda Branko Cvejić i dramski glumac iz Splita Elvis Bošnjak, stoji da drama "Hinkemann", nastala prije sto godina, "u nadahnutoj sinergiji između glumačkog ansambla i redatelja, postaje tekst naše današnjice, problemski se fokusirajući na neuralgične točke bezdušnog kapitalizma i tragediju rata koja poput metka putuje dalje kroz vrijeme ranjavajući trajno naše živote".

Ozren Grabarić za ulogu Majstora ceremonije u ovoj predstavi je dobitnik nagrade za najboljeg glumca, a Hana Selimović je najbolja glumica, po ocjeni žirija, za ulogu u predstavi Ivanov A. P. Čehova, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda. Ovoj predstavi je publika dodijelila najvišu prosječnu ocjenu, 4,66.

Najbolja mlada glumica je Agnieska Ravdo za ulogu u Čehovljevu Galebu i izvedbi Gradskog kazališta Vilnius, a Predrag Ejdus je ostvario najbolju epizodnu ulogu u Ivanovu. Mate Matišić je autor najboljeg dramskog teksta, Ljudi od voska Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, a Tamara Obrovac glazbe za tu predstavu. Grupa Numen i Ivana Jonke su autori najbolje scenografije i to za Hamleta Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Nagrade za najbolju kostimografiju i dizajn svjetla nisu dodijeljene.

Na programu ovogodišnjeg festivala u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na sceni HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci od 2. do 10. svibnja je bilo devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Litve i Rusije. Izbornik festivala je Bojan Munjin, a organizatori su HKD Teatar-Međunarodni festival malih scena Rijeka i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI